Za frilensere i druge korisnike digitalnih platformi — PU traži „samoinicijativnu prijavu prihoda”, radi izbegavanja „prekršajne i krivične odgovornosti”

Frilenseri, koji primaju uplate iz inostranstva i na taj način ostvaruju prihode moraju da podnesu poresku prijavu do kraja meseca, saopštila je Poreska uprava.

Petar Paunović
13/10/2020

Javnost je s tim upoznata u vidu navodnog Saopštenja te institucije, koje kruži društvenim mrežama. U njemu, između ostalog, piše da je neophodno obračunati poreze i doprinose s pripadajućom kamatom i platiti dugovane obaveze do 31. oktobra, kako bi izbegli prekršajnu i krivičnu odgovornost. 

Potvrdu tih informacija smo dobili od same Poreske uprave, a dok smo pisali ovu vest isto saopštenje se pojavilo na sajtu Poreske uprave. Samo saopštenje na sajtu se razlikuje od onog koje su videli korisnici društvenih mreža. U njemu je navedeno na koga je PU tačno mislila, kada je pomenula osobe koje „izbegavaju izvršenje zakonske obaveze”.

„Ovi prihodi ostvaruju se po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće su to usluge razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna i druge vrste usluga. Nepoštovanje poreskih propisa ustanovljeno je i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama („jutjuberi”, „influenseri”), internet klađenja i slično, kao i kod lica koja su izdavala sopstvene nepokretnosti do 30 dana („stan na dan”).”

Pročitaj i: 

Od „nije ništa novo” do „cede poslednji đus” — prve reakcije na saopštenje PU

Iako sve sve u skladu sa zakonom, ostaje neobično to što je ovo saopštenje tek sada izdato i da je dat tako kratak rok za ispunjenje obaveze.

Pročitaj i: 

Istog dana kada i Saopštenje PU, objavljen Nacrt zakona o digitalnoj imovini

Petar Paunović

Objavio/la članak.

utorak, 13. Oktobar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije