Za frilensere i druge korisnike digitalnih platformi — PU traži „samoinicijativnu prijavu prihoda”, radi izbegavanja „prekršajne i krivične odgovornosti”

Frilenseri, koji primaju uplate iz inostranstva i na taj način ostvaruju prihode moraju da podnesu poresku prijavu do kraja meseca, saopštila je Poreska uprava.

Javnost je s tim upoznata u vidu navodnog Saopštenja te institucije, koje kruži društvenim mrežama. U njemu, između ostalog, piše da je neophodno obračunati poreze i doprinose s pripadajućom kamatom i platiti dugovane obaveze do 31. oktobra, kako bi izbegli prekršajnu i krivičnu odgovornost. 

Potvrdu tih informacija smo dobili od same Poreske uprave, a dok smo pisali ovu vest isto saopštenje se pojavilo na sajtu Poreske uprave. Samo saopštenje na sajtu se razlikuje od onog koje su videli korisnici društvenih mreža. U njemu je navedeno na koga je PU tačno mislila, kada je pomenula osobe koje „izbegavaju izvršenje zakonske obaveze”.

„Ovi prihodi ostvaruju se po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće su to usluge razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna i druge vrste usluga. Nepoštovanje poreskih propisa ustanovljeno je i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama („jutjuberi”, „influenseri”), internet klađenja i slično, kao i kod lica koja su izdavala sopstvene nepokretnosti do 30 dana („stan na dan”).”

Pročitaj i: 

Od „nije ništa novo” do „cede poslednji đus” — prve reakcije na saopštenje PU

Iako sve sve u skladu sa zakonom, ostaje neobično to što je ovo saopštenje tek sada izdato i da je dat tako kratak rok za ispunjenje obaveze.

Pročitaj i: 

Istog dana kada i Saopštenje PU, objavljen Nacrt zakona o digitalnoj imovini

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Petar Paunović

Unesite termine za pretragu