Od „nije ništa novo” do „cede poslednji đus” — prve reakcije na saopštenje PU

Saopštenje koje je uzburkalo društvene mreže i izazvalo gnev frilensera. 

Petar Paunović
13/10/2020

Prijavljivanje i plaćanje poreza na prihode iz inostranstva nije ništa novo, a kako Milan Trbojević iz knjigovodstvene agencije Knjiški Moljac ukazuje, sada je samo Poreska uprava kroz svoje saopštenje obavestila kako je indentifikovala fizička lica koja to ne čine

Upravo to saopštenje je izazvalo brojne reakcije među profesionalcima koji putem različitih digitalnih platformi primaju novac iz inostranstva. Kako im je stavljeno do znanja da su u obvezi da podnesu poresku prijavu ili će biti tuženi, brojni frilenseri negoduju, ukazujući na probleme koje imaju zbog takve poreske politike. 

Dok jedan programer u komentaru ispod vesti objavljene na našoj Facebook stanici samo kratko konstatuje da na ovaj način „cede poslednji đus digitalnih usluga”, njegov kolega revoltiran „ceđenjem suve drenovine”, smatra da svako u srpskoj IT, digitalnoj i kreativnoj industriji uopšte, treba ovo da shvati kao napad na sebe. Zato on odlučuje da preduzme kontra mere. 

„Prestajem da kupujem domaće proizvode i na domaćem tržištu, sve što može sa interneta od garderobe do tehnologije i nameštaja biće tako i nabavljano. Neću da hranim javni sektor od 700.000 ljudi. Neću, moj posao je da hranim dve ćerke koje rastu, ne njih.”

Član privatne Facebook grupe „Upwork Srbija” je pitao zašto se upšte „vi frilenseri toliko cimate kada klijent plaća porez, a ne vi”, misleći na to da frilenseri sami treba da u cenu svoje usluge uračunaju poreze, pa mu drugi ukazuje da je problem u konkurentnosti i objašnjava to kroz primer.

„Radiš na Upworku za 25 dolara što je već solidna cena, 5 uzme platforma. Da bi dodao pripadajuće poreze i doprinose, moraš da povećaš cenu na najmanje 40 dolara, a onda si skuplji od sasvim solidnih frilansera iz Rumunije i Ukrajine. Ako, sa druge strane, plaćaš paušal, to je fiksno 250 dolara mesečno, odnosno više od 300 dolara, pre nego što Upwork uzme svoj deo. Sa tim nisi zaradio ni dolar za sebe, samo za platformu i porez. Mnogi ovde ne zarađuju toliko.”

Kako su u saopštenju kao prvi navedeni oni koji pružaju „usluge razvoja softvera”, ispod objave na zvaničnoj Facebook stranici Poreske uprave jedan korisnik piše kako „ubrzano rade na tome da i ovo malo IT-jevaca, koji iole prihoduju neki novac, ojade i da im uzmu sve što imaju”. Dok drugi dodaje se „u suštini ubija domaći IT, kako bi stranci mogli da preuzmu poslove.”

„Jos jedna u nizu mahinacija i lopovluka države. Pokušavaju popuniti rupe u budžetu koje su mislili sa oporezivanjem paušalaca, ali ne ide. Ovim će izazvati dodatni gnev ljudi.”

Zato se još jedna članica pomenute grupe „Upwork Srbija” pita: „Zar stvarno treba da uplatim značajan deo novca od mojih bednih 100 evra koje dobijam?”, dok njenu koleginicu zanima „kako će nama kojima prihodi variraju da obračunaju sve, ali dobro, ne sumnjam da će da „odlome” koliko im treba”. 

Na kraju se ispod objave Poreske uprave našlo i pitanje: „Da li se ikada iko samoinicijativno prijavio da našto plati?”. Za sada je ostalo bez odgovora, ali ukoliko vi planirate da to učinite u narednom tekstu vam donosimo informacije o tome kako izgleda obračnu i sama prijava. Takođe odgovaramo na pitanje da li se to radi za svaku uplatu i koliki je minimalni iznos? 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

utorak, 13. Oktobar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ