Istog dana kada i Saopštenje PU, objavljen Nacrt zakona o digitalnoj imovini

Lakše finansiranje inovativnih ideja, poručuju nadležni.

Petar Paunović
13/10/2020

Nacrt zakona o digitalnoj imovini objavljen je na stranici Ministartsva finansija, koje je pozvalo sve zainteresovane da daju svoje komentare i predloge. Nadležni očekuju da će usvajanje tog zakona doprineti pozicioniranju Srbije kao lidera u jugoistočnoj Evropi u digitalizaciji finansijskih tehnologija.

„Zahvaljujući ovom zakonu, privrednici će lakše finansirati svoje inovativne ideje, a otvara se mogućnost za unapređenje likvidnosti i njihovo uključenje u tržište digitalne imovine. Inače, globalna vrednost digitalne imovine trenutno se procenjuje na više od 300 milijardi dolara, uprkos svim izazovima sa kojima se danas svetska ekonomija suočava”, rekao je ministar finansija.

Digitalna imovina, koja se ponekad naziva i kripto-imovina ili virtualna imovina, u Nacrtu je definisana kao digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja. Najpoznatiji predstavnik digitalne imovine u svetu je bitkoin, a najčešća tehnologija na kojoj se digitalna imovina kreira je blokčejn tehnologija.

Još o temi: 

„Dobra osnova, ali na njoj mora još da se radi” — reakcije na Nacrt zakon o digitalnoj imovini

Donošenjem novog zakona, privrednici će imati na raspolaganju više inovativnih mogućnosti za razvoj svog poslovanja, kao što je izdavanje investicionih tokena u cilju prikupljanja kapitala ili pokretanja platformi za razmenu digitalne imovine.

Startit Dnevnik je o ovom Zakonu pisao dok je još bio u izradi i tada ukazao na neke izmene koje će on uneti

Podestimo, danas je izašlo i Saopštenje poreske uprave u kojem se od frilensera i ostalih koji zarađuju preko digitalnih platformi u inostranstvu i na taj način ostvaruju prihode, zahteva da podnesu poreske prijave do kraja meseca, kako bi izbegli prepršavne prijave, što je izazvalo gnev na društvenim mrežama

Petar Paunović

Objavio/la članak.

utorak, 13. Oktobar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije