Udruženje radnika na internetu predalo zahteve Ministarstvu finansija: Čekamo reakciju nadležnih

Osnovni zahtev je da se stopiraju svi poreski postupci protiv frilensera, dok se ne reši njihov status.

Petar Paunović
10/11/2020

Udruženje radnika na internetu u ovom trenutku predaje svoje zahteve u zgradi Vlade u Nemanjinoj ulici, jer pisarnica Ministarstva finansija ne radi. Nakon toga sledi čekanje na reakciju nadležnih.

Osnovni zahtev je da se stopiraju svi poreski postupci protiv frilensera, dok se ne reši njihov status:

„Najpre ćemo zahtevati obustavu trenutne naplate i sve buduće postupke po neodrživom i neadekvatnom poresko-pravnom tretmanu za fizička lica koja su do sada primala doznake iz inostranstva. Naš stav je da tek kada se uspostavi održiv, transparentan i precizan poresko-pravni okvir radnika na internetu i kada se javnost upozna sa njime, tek od tog trenutka se može vršiti naplata poreza i doprinosa naših kolega”, kažu u Udruženju radnika na internetu.

Miran Pogačar, predsednik Udruženja, izjavio je prilikom predaje zahteva:

Ovo nije protest, ovo je skup podrške. Ovo je početak borbe koja će se, verujem, završiti uspešno.”

Podsetimo, sve je počelo saopštenjem Poreske uprave u kojem se frilenseri, koji primaju uplate iz inostranstva i na taj način ostvaruju prihode, pozivaju da podnesu poresku prijavu kako bi izbegli kazne.

Sve o temi u rubrici FRILENSERI

Za sada nema informacija da je nakon tog saopštenja frilenserima poslato rešenje o naplati poreza, a postupci koji se u javnosti pominju, počeli su još letos. Takođe, posle mesec dana od saopštenja, nema ni odgovora od PU na pitanje do kada taj porez mora da se plati i za koji period.

Petar Paunović

Objavio/la članak.

utorak, 10. Novembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije