Zid ćutanja za frilensere: Nedelju dana bez odgovora nadležnih na njihove zahteve

Da li su institucije zaista spremne da iskoriste „odličnu bazu za inovativnu ekonomiju”? 

Petar Paunović
17/11/2020

Pokretanje pregovora i stopiranje poreskih postupaka dok se ne reši status frilensera, to su osnovni zahtevi Udruženja radnika na internetu, koji su prošlog utorka predati Ministarstvu finansija, Vladi i Poreskoj upravi. Odgovora nema ni nedelju dana kasnije, potvrđuju u Udruženju za Startit Dnevnik. 

Nadležni su prethodno bili prilično oštri i govorili su frilenserima kako moraju da plate porez, a ako ne umeju sami da treba da angažuju poreske savetnike. Podsetimo da se ni Poreska ne oglašava više od mesec dana od pozivanja ljudi, koji primaju prihode iz inostranstva, da samostalno prijave porez, kako bi izbegli kazne. 

Ono što u zahtevu  stoji, jeste da se svi poreski procesi protiv ovih ljudi obustave, jer njima nije rešen status i oporezuju se prema zakonu starom skoro dve decenije, a da ih pritom ostali zakoni ne prepoznaju. Poreska uprava u tim rešenjima od frilensera traži da za prethodnih nekoliko godina plate i doprinose za PIO, kao i zdravstveno, previđajući pritom nepravednost naplaćivanja takvog nameta, s obzirom na to da su frilenseri u Zakonu o penzijskom osiguranju prepoznati tek u decembru 2019. Dakle, od njih se traži da plaćaju PIO, a da im se to ne računa ni u penziju, ni u staž. 

Još o temi: 

„PU kršila pravila na štetu frilensera”: Udruženje radnika na internetu uradilo analizu pristiglih rešenja

Država godinama otpisuje milijarde evra gubitašima — zašto ne bi i frilenserima?

Podsetimo na izjavu da su frilenseri „odlična baza za inovativnu ekonomiju”, te da je premijerka rekla kako je rešena da Srbija iskoristi tu mogućnost. Međutim, frilenseri zahtevaju prvo pregovore, pa će tek onda možda neko moći da ih iskoristi za nešto više od pukog hvaljenja brojkama kako smo među najboljima u Ervopi i svetu u tom sektoru. 

Sve o temi u rubrici FRILENSERI

Petar Paunović

Objavio/la članak.

utorak, 17. Novembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije