Promenjen rok za olakšice pri zapošljavanju preduzetnika — sad je 60 dana od ukidanja vanrednog stanja

Umesto do 30. aprila imate rok od 60 dana nakon završetka vanrednog stanja za sticanje statusa kvalifikovanog novozaposlenog.

Prema Zakonu o porezu na dohodak građanja rok za sticanje statusa kvalifikovanog novozaposlenog lica bio je 30. april, ali on je Uredbom o pomeranju roka za sticanje tog statusa pomeren i biće 60 dana nakon završetka vanrednog stanja. 

U pitanju je olakšica koja je uvedena paralelno s uvođenjem Testa samostalnosti. Cilj je bio da se kompanijama olakša zapošljavanje nekadašnjih preduzetnika. Tako Zakon predviđa da za kvalifikovanog novozaposlenog, odnosno osobu koja nije imala status osiguranog zaposlenog u 2019. godini, a bude zaposlena do 30. aprila (taj rok je sada pomeren), firma ne plaća porez. 

Pročitaj i: 

Kako da izbegnete drakonske sankcije, ako uzmete Vladine mere i više od 10% zaposlenih da otkaz?

Tačnije ne plaća 70 odsto poreza za zarade isplaćene u 2020. godini, 65 za one u 2021, i 60 odsto za one plate u 2022. Jedina obaveza firme je bila da ne smanjuje broj zaposlenih u odnosu na 31.12.2019, tačnije onoliko koliko joj se broj zaposlenih smanji, za toliko novozaposlenih gubi pravo na olakšice.   

Podsetimo odlaganje primene Testa samostalnosti, koje je počelo 1. marta, tražilo je Društvo za informatiku Srbije, kao i Digitalna zajednica, koja je uz to zahtevala i odlaganje upravo ovog roka. Do sada se o odlaganju primene samog Testa nije razgovaralo, koliko je javnost upoznata.   

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Petar Paunović

Unesite termine za pretragu