Prema Zakonu o porezu na dohodak građanja rok za sticanje statusa kvalifikovanog novozaposlenog lica bio je 30. april, ali on je Uredbom o pomeranju roka za sticanje tog statusa pomeren i biće 60 dana nakon završetka vanrednog stanja. 

U pitanju je olakšica koja je uvedena paralelno s uvođenjem Testa samostalnosti. Cilj je bio da se kompanijama olakša zapošljavanje nekadašnjih preduzetnika. Tako Zakon predviđa da za kvalifikovanog novozaposlenog, odnosno osobu koja nije imala status osiguranog zaposlenog u 2019. godini, a bude zaposlena do 30. aprila (taj rok je sada pomeren), firma ne plaća porez. 

Pročitaj i: 

Kako da izbegnete drakonske sankcije, ako uzmete Vladine mere i više od 10% zaposlenih da otkaz?

Tačnije ne plaća 70 odsto poreza za zarade isplaćene u 2020. godini, 65 za one u 2021, i 60 odsto za one plate u 2022. Jedina obaveza firme je bila da ne smanjuje broj zaposlenih u odnosu na 31.12.2019, tačnije onoliko koliko joj se broj zaposlenih smanji, za toliko novozaposlenih gubi pravo na olakšice.   

Podsetimo odlaganje primene Testa samostalnosti, koje je počelo 1. marta, tražilo je Društvo za informatiku Srbije, kao i Digitalna zajednica, koja je uz to zahtevala i odlaganje upravo ovog roka. Do sada se o odlaganju primene samog Testa nije razgovaralo, koliko je javnost upoznata.