Digitalna Zajednica: Treba odložiti primenu Testa samostalnosti zbog epidemije

Epidemija korona virusa je uticala i na zatvaranje šaltera javnih uprava, tako da bi trebalo odložiti primenu Testa samostalnosti, smatraju u Digitalnoj zajednici. 

Petar Paunović
17/03/2020
test

Primena Testa samostalnosti je počela 1. marta, a samo nekoliko dana kasnije prva inficirana osoba registrovana je i u Srbiji. U međuvremeno je uvedeno i vanredno stanje, a mera zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru je sa najviše 100, svedena na 50 ljudi. Kako su te dve stvari u vezi?

Većina preduzetnika, koja je uvidela da ne može da prođe Test samostalnosti, odlučila je da prekine svoju delatnost, a taj broj je značajno porastao od početka meseca, posebno u IKT sektoru. Istovremeno je jedan broj preduzetnika odlučio da osnuje društva s organičenom odgovornošću. Posledica su gužve u Agenciji za privredne registre. Zato je Digitalna zajednica uputila otvoreno pismo Vladi da se odloži primena testa samostalnosti.

„Do sada nam iz Vlade još nisu odgovorili, u ovakvoj situaciji imaju veće prioritete, ali bitno je da smo adresirali svoje zahteve. Želeli smo da se ne stvaraju gužve u APR-u, da se virus ne bi širio. U međuvremenu je premijerka najavila zatvaranje šaltera svih javnih službi, tako da sada preduzetnici svakako ne mogu da podnesu svoje zahteve”, kaže predsednik Upravnog odbora Digitalne zajednice Aleksandar Lugonja za Startit Dnevnik.   

Smatraju da bi primenu trebalo odložiti za 1. jun, ali taj datum nije zacrtan, već su ga predložili na osnovu praćenja razvoja situacije u Kini i veruju da će se do epidemija dovesti pod kontrolu.

Uz član 85. u Zakon o porezu na dohodak građana uvedene su i olakšice za kvalifikovane novozaposlene. U Zajednici navode da i taj period treba odložiti za tri meseca u odnosu na onaj koji je dat u Zakonu.

Kako bi se institucije i kompanije snašle u novonastaloj situaciji iz Digitalne zajednice nude pomoć za organizovanje rada od kuće, s obzirom na to da u tome imaju iskustva. 

„U samoj zajednici je dosta ljudi lako prešlo na rad od kuće, ali mnoge velike kompanije nisu našle adekvatna rešenja. Verujem da će se i oni snaći, a mi smo tu da im pomognemo i pružimo savet”, zaključuje Lugonja. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

utorak, 17. Mart, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Branislav

utorak, 17. Mart, 2020.

Vlada mora da odgovori što pre, jer ovo pogađa naročito ljude koji rade za strane kompanije koje sada ne mogu nikako otvoriti svoja predstavništva u Srbiji