Najstarije srpsko IT udruženje traži odlaganje primene Testa samostalnosti

Opadanje broja IT paušalaca i uticaj na stanje i rast IT sektora osnovni osnovni razlozi Društva za informatiku Srbije za odlaganje primene Testa samostalnosti.

Od kako je počela pandemija virusa COVID-19, a zatim i proglašeno vanredno stanje u Srbiji sve su glasniji zahtevi IT zajednica i pojedinaca za odlaganje primene Testa samostalnosti iz Zakona o porezu na dohodak građana.

Najstarije informatičko udruženje u Srbiji, Društvo za informatiku Srbije, na osnovu svojih zapažanja uputilo je predlog i otvoreno pismo pomoćniku ministra finansija dr Draganu Demiroviću. U pismu stoji da ovo društvo prati efekte primene novog Zakona o porezu na dohodak građana i da kao neko ko je učestvovao u njegovom razmatranju želi da predupredi njegove posledice po stanje IT industrije u Srbiji. 

U stručnoj i široj javnosti uočava se opadanje broja IT paušalaca i postavlja se pitanje kako će se to odraziti na stanje i rast IT sektora. Nadamo se da i vi pratite ove promene i pitamo Vas, da li imate podatke o efektima primene Testa samostalnosti i da li planirate neku reakciju na ovo stanje?

Uz to, Društvo za informatiku Srbije podržalo je inicijativu drugih udruženja i zajednica da se primena Testa samostalnosti pomeri na 1. jun ove godine, kao i da se pomere rokovi za ostvarivanje drugih olakšica koje su doskorašnjim paušalcima i novozaposlenima omogućene novim Zakonom.

Pomoćniku ministra su uputili i predlog da na vreme treba pripremiti mere dalje stimulacije IT delatnosti, nakon što prođe perod od tri godine, a i da u kreiranju dugoročnih podsticajnih mera treba da učestvuje i civilnim sektor.

Kako je Startit Dnevnik već pisao, Digitalna Zajednica je uputila otvoreno pismo Vladi da se odloži primena Testa samostalnosti i da njegova primena počne 1. juna.

 

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Tanja Marin

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu