Najstarije srpsko IT udruženje traži odlaganje primene Testa samostalnosti

Opadanje broja IT paušalaca i uticaj na stanje i rast IT sektora osnovni osnovni razlozi Društva za informatiku Srbije za odlaganje primene Testa samostalnosti.

Tanja Marin
23/03/2020

Od kako je počela pandemija virusa COVID-19, a zatim i proglašeno vanredno stanje u Srbiji sve su glasniji zahtevi IT zajednica i pojedinaca za odlaganje primene Testa samostalnosti iz Zakona o porezu na dohodak građana.

Najstarije informatičko udruženje u Srbiji, Društvo za informatiku Srbije, na osnovu svojih zapažanja uputilo je predlog i otvoreno pismo pomoćniku ministra finansija dr Draganu Demiroviću. U pismu stoji da ovo društvo prati efekte primene novog Zakona o porezu na dohodak građana i da kao neko ko je učestvovao u njegovom razmatranju želi da predupredi njegove posledice po stanje IT industrije u Srbiji. 

U stručnoj i široj javnosti uočava se opadanje broja IT paušalaca i postavlja se pitanje kako će se to odraziti na stanje i rast IT sektora. Nadamo se da i vi pratite ove promene i pitamo Vas, da li imate podatke o efektima primene Testa samostalnosti i da li planirate neku reakciju na ovo stanje?

Uz to, Društvo za informatiku Srbije podržalo je inicijativu drugih udruženja i zajednica da se primena Testa samostalnosti pomeri na 1. jun ove godine, kao i da se pomere rokovi za ostvarivanje drugih olakšica koje su doskorašnjim paušalcima i novozaposlenima omogućene novim Zakonom.

Pomoćniku ministra su uputili i predlog da na vreme treba pripremiti mere dalje stimulacije IT delatnosti, nakon što prođe perod od tri godine, a i da u kreiranju dugoročnih podsticajnih mera treba da učestvuje i civilnim sektor.

Kako je Startit Dnevnik već pisao, Digitalna Zajednica je uputila otvoreno pismo Vladi da se odloži primena Testa samostalnosti i da njegova primena počne 1. juna.

 

Tanja Marin

Objavio/la članak.

ponedeljak, 23. Mart, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije