Da li novi zakon paušalcima uvodi fiskalnu kasu?

„Fiskalizacijom paušalno oporezovanih obveznika se obesmišljava sistem paušala.”

Petar Paunović
24/11/2020

Fiskalizacija će obuhvatiti i preduzetnike prema predloženim izmenama Zakona o fiskalizaciji, smatra udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije. Kako navode, u predlogu se obveznik fiskalizacije prilično široko definiše, tačnije kao svako ko plaća porez na prihod od samostalne delatnosti.

„Oporezivanje metodom paušalno utvrđene osnovice ima cilj da smanji administrativni teret te kategorije obveznika dokle god ne pređu zakonom propisan godišnji prihod (od šest miliona dinara). Fiskalizacijom paušalno oporezovanih obveznika se obesmišljava sistem paušala i nameće opterećenje kategoriji obveznika koju pretežno čine fizička lica koja samostalno obavljaju delatnost”, ukazuju u Udruženju.

Pročitaj i: 

2 načina da radite za stranog klijenta, a da vam većina zarade ne ode na poreze

Ministarstvo finansija menja zakone o porezu bez razgovora sa frilenserskim udruženjima

Oni su u ovom Nacrtu pronašli još zamerki, poput loše definisane kaznene politike, a smatraju i da je pogrešno da se zabrani vršenje delatnosti na 15 dana, u slučaju neslaganja između izveštaja kase i stvarnog stanja.

Sporno je i to što proces konultacije u vezi s ovim Nacrtom nije trajao dovoljno dugo, mada je to u poređenju s drugim zakonima i više nego dovoljno. Naime, Ministarstvo finansija je prošle srede objavilo na svom sajtu Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, kao i predlog izmena Zakona o socijalnom osiguranju, a rok za sugestije je istekao juče.

Sve to se desilo u toku problema s frilenserima, koje nadležni još ne pozivaju na pregovore, a menjaju zakone koji ih se tiču.

Petar Paunović

Objavio/la članak.

utorak, 24. Novembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije