XBIT

Projekat “XBIT — Prekogranična IT mreža za konkurentnost, inovaciju i preduzetništvo” se realizuje u Hrvatskoj i Srbiji sa ciljem da se razviju dve nove digitalne zajednice, kroz osnivanje i razvoj dva nova centra, sa obe strane granice, jedan u Inđiji, a drugi u Donjem Miholjcu, u Hrvatskoj.. U Srbiji se najveći deo programa odvija u Startit Centru u Inđiji, a na ovoj stranici će se pratiti sve aktivnosti iz te oblasti.

Centri će u skladu sa lokalnim specifičnostima biti specijalizovani za po jedan od trenutno najatraktivnijih tematskih okvira u IT industriji: VR (virtuelna realnost), te razvoj i primena IoT (Internet of Things) rešenja. Svaka od formiranih lokalnih digitalnih zajednica će u svojoj oblasti specijalizacije pokriti celo programsko područje, okupljati sve zainteresovane korisnike i aktere i pružati im mogućnost da sarađuju, uče, umrežavaju se i razmenjuju znanja i iskustva.

Projekat realizuje konzorcijum koji čine vodeći partner, SEE ICT, poduzetnički inkubator ,,OSVIT” iz Donjeg Miholjca, grad Donji Miholjac, Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i Ministarstvo telekomunikacija i trgovine Republike Srbije.

Projekat je finansiran od strane Interreg IPA prekogranični program saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020.