Usvojene izmene Zakona o porezu na dohodak građana

Kao što je ranije najavljeno, početak primene Testa samostalnosti odložen je za 1. mart 2020. godine, dok će planirane olakšice biti dostupne od samog početka naredne godine. 

Sanja Vatić
06/12/2019

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Prvim je predviđeno preciznije definisanje toga ko ima status preduzetnika, a drugim se predviđaju olakšice za novozaposlene. Kao što je ranije najavljeno, početak primene Testa samostalnosti odložen je za 1. mart 2020. godine, dok će planirane olakšice biti dostupne od samog početka naredne godine.

Da podsetimo…

Zakon o porezu na dohodak građana sadrži takozvani Test samostalnosti preduzetnika, čiji je cilj da utvrdi kakav je status preduzetnika u odnosu na poslodavca ili, drugim rečima, utvrđivaće da li je preduzetnik zaposleni ili nezavisni dobavljač usluga. Preduzetnik se neće smatrati samostalnim ako bude ispunjavao većinu od predviđenih devet kriterijuma ovog testa.

Skupština je u isto vreme usvojila i prateći set olakšica. Prema njima kompanije koje budu zapošljavale lica koja nisu bila u radnom odnosu tokom 2019. godine biće oslobođene plaćanja dela poreza na zarade i doprinose za PIO za ta lica. One će tokom 2020. godine biti oslobođenje plaćanja oko 70 odsto ovih poreza, tokom 2021. godine 65 odsto, a tokom 2022. godine 60 odsto.

Ova mera će se odnositi na zapošljavanje prethodno nezaposlenih lica (bez obzira na to da li su bili prijavljeni kod NZS), studenata i preduzetnika, a uslov je da kompanija povećava broj zaposlenih. Drugim rečima, kompanijama koje angažuju preduzetnike koji ne prođu Test samostalnosti otvara se mogućnost da ih angažuju kao novozaposlene i uživaju navedene poreske olakšice za tako angažovana lica.

U nastavku se nalazi izmenjen tekst Testa samostalnosti u onom obliku u kom je otišao pred Parlament:

(1) Nalogodavac ili povezano lice sa nalogodavcem određuje radno vreme preduzetniku ili preduzetniku paušalcu ili su odmor i odusustva preduzetnika ili preduzetnika paušalca zavisni od odluke nalogodavca ili povezanog lica s nalogodavcem i naknada preduzetniku ili preduzetniku paušalcu se ne umanjuje srazmerno vremenu provedenom na odmoru;

(2) Preduzetnik ili preduzetnik paušalac uobičajeno koristi prostorije koje obezbedi ili obavlja poslove u mestu koje odredi nalogodavac ili povezano lice s nalogodavcem za potrebe obavljanja poslova koji su mu povereni;

(3) Nalogodavac ili povezano lice s nalogodavcem vrši ili organizuje stručno osposobljavanje ili usavršavanje preduzetnika ili preduzetnika paušalca;

(4) Nalogodavac je angažovao preduzetnika ili preduzetnika paušalca nakon oglašavanja u sredstvima informisanja potrebe za angažovanjem fizičkih lica ili angažujući treće lice koje se uobičajeno bavi pronalaženjem lica podobnih za radno angažovanje, a čija je usluga rezultirala angažovanjem tog preduzetnika ili preudzetnika paušalca;

(5) Nalogodavac ili povezano lice s nalogodavcem obezbeđuje sopstveni osnovni alat, opremu ili druga osnovna materijalna ili nematerijalna sredstva potrebna za redovan rad preduzetnika ili preduzetnika paušalca ili finansira njihovu nabavku, osim specijalizovanih alata, opreme ili drugih specijalizovanih materijalnih ili nematerijalnih sredstava koji mogu biti neophodni u cilju izvršavanja specifičnog posla ili naloga, ili nalogodavac ili povezano lice s nalogodavcem uobičajeno rukovodi procesom rada preduzetnika ili preduzetnika paušalca, osim takvog rukovođenja koje podrazumeva davanje osnovnog naloga u vezi sa naručenim poslom i razumnu kontrolu rezultata rada ili nadzor nalogodavca, kao dobrog privrednika, nad obavljanjem posla koji je naručio;

(6) Najmanje 70% od ukupno ostvarenih prihoda perduzetnika ili preduzetnika paušalca u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnij poreskoj godini je ostvareno od jednog nalogodavca ili od povezanog lica s nalogodavcem;

(7) Preduzetnik ili preduzetnik paušalac obavlja poslove iz delatnosti nalogodavca ili povezanog lica sa nalogodavcem, a za tako obavljene poslove njegov ugovor o angažovanju ne sadrži klauzulu po kojoj preduzetnik ili preduzetnik paušalac snosi uobičajeni poslovni rizik za posao isporučen klijentu nalogodavca ili povezanog lica sa nalogodavcem, ukoliko takav klijent postoji;

(8) Ugovor o angažovanju preduzetnika ili preduzetnika paušalca sadrži delimičnu ili potpunu zabranu preduzetniku ili preduzetniku paušalcu da pruža usluge po osnovu ugovora sa drugim nalogodavcima, izuzem delimične zabrane koja obuhvata pružanje usluga ograničenom broju direktnih kunkurenata nalogodavcu;

(9) Preduzetnik ili preduzetnik paušalac obavlja aktivnosti uz naknadu za istog nalogodavca ili za povezano lice s nalogodavcem, neprekidno ili sa prekidima 130 ili više radnih dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj goodini, pri čemu se obavljanjem aktivnosti u jednom radnom danu smatra obavljanje aktivnosti u bilo kom periodu tokom radnog dana između 00 i 24 časa.

Sanja Vatić

Objavio/la članak.

petak, 6. Decembar, 2019.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Bojan

ponedeljak, 9. Decembar, 2019.

Znaci oni koji su "krace" varali tj otvorili firmu ove godine mogu da se slikaju a oni koji su godinama to radili su 3 godine oslobodjeni prosecco 70% poreza. Genijalno.

Milos

ponedeljak, 9. Decembar, 2019.

Bojim se da ce slobodne procene inspektora dovoditi do gomile sporova sa poreskom (inace zesce maltreriranje da se ispravi greska koju inspektori naprave) a resenja ne odlazu izvrsenja pa te klepe a ti bato vodi spor dok ne dobijes pa ce tek onda da ti refundiraju. Mada koliko malo ima inspektora i koliko su optereceni i koliko im resenja kasne ja ne znam ko ce da dodatno da im jos proverava 250000 preduzetnika na kriterijum pausalnosti?

Dragan Jovanović

nedelja, 8. Decembar, 2019.

Pokušavam da proračunam ukupan iznos nameta za preduzetnike za koje test pokaže da su nesamostalni : https://docs.google.com/spreadsheets/d/17ZHb2LeNQUGCB2SVLWrF3pjackQ1aeYFppsMfHsU_Rg/edit?usp=sharing Molim za pomoć - proveru i dopune.

Vlada

subota, 7. Decembar, 2019.

Jel ima iko predstavu ili ideju na koji nacin ce se ovo kontrolisati?

Aleksandar

petak, 6. Decembar, 2019.

@Samo pošteno - Da li mozes detaljnije da opises mogucnosti za izbegavanje poreza? Da li je to otvaranje firme na Kipru, npr ili nesto drugo?

Nenad

petak, 6. Decembar, 2019.

Hvala Startitu

Samo pošteno

petak, 6. Decembar, 2019.

Pa u ovo svi pausalci i dalje mogu da se uglave. Sta god da radimo ne ispunjavamo preko 2 uslova sto je daleko od 5 tj. vecine. Takodje kako ce se to proveravati kada same firme koje angazuju mogu da tvrde sta hoce. A sto se tice poreza i ne placanja istog tu su uvek stare dobre fore sa dizanjem love preko inostranih cc na automatima gde drzava nema nikakvu kontrolu a za vece zarade tu su suvlasnistva inostranih offshore kompanija bas kao sto rade i oni - najveci. Smesni ste sa svojim zakonima. Posto nije zakon jednak za sve i najveci lazno prijavljuju mizerne neto profite a ostatak vade preko offshore kompanija iz Srbije onda cemo i mi ostali to isto raditi. Nateracemo Vas na ovaj ili onaj nacin da ili svi placaju poreze koje zasluzuju ili ih nece ni biti ni za koga. Mi sam vec poceli da informisemo ljude ProBono kako vi ostali to radite tako da mozete ocekivati enorman pad naplate poreza za koji ste sami krivi. Upozoravali smo Vas godinama da se ne igrate i da ispitate poreklo imovine svih drzavljana Srbije a vi ste nastavili da maltretirate narod dodatnim taksama i povecanim racunima dok najvece tajkune i sve politicare koji imaju firme stitite Sada je prekasno. Na kraju cete morati da uzmete od tih koje stitite da ne placaju realne poreze vec preko 20 godina i koji su izneli iz Srbije(citaj: oprali) preko 100 milijardi evra. Dovoljno da svi u Srbiji imaju minimum plate od po 1000 evra, besplatno skolstvo, zdravstvo, sport ... vratimo celokupan dug drzave, ulozimo u sta god hocemo a ne rasprodajemo rudna i prirodna bogatstva i imamo daleko veci standard i da niko vise od mladih ne ide iz Srbije. Za ovakvo nonsalantno i neozbiljno ponasanje svih vlasti i politickih partija nema nikakvog opravdanja.

Petar

petak, 6. Decembar, 2019.

Sada se slobodno ugasite, posto necete imati za koga da se borite :)

Ivan

petak, 6. Decembar, 2019.

"Ova mera će se odnositi na zapošljavanje prethodno nezaposlenih lica (bez obzira na to da li su bili prijavljeni kod NZS), studenata i preduzetnika paušalaca," Da li su preduzetnici koji nisu paušalici greškom izuzeti iz ove liste, ili imate neki dokument koji to potvrđuje? Da li bi ste podelili izvor te informacije, ako nije u pitanju greška?

Petar Petrovic

petak, 6. Decembar, 2019.

I koliko je dovoljno da se prodje test?