Sukob dva frilenserska udruženja? UFPS prihvata današnji predlog države, URI poziva na proteste

Današnji predlog države je zapravo jučerašnji predlog Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije. Postavlja se pitanje: ko zaista zastupa frilensere?

Petar Paunović
01/04/2021

U ime frilensera juče su s nadležnima, na odvojenim sastancima, pregovarale dve organizacije. Udruženje radnika na internetu je nakon njih pozvalo frilensere na protest. Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije danas objavljuje saopštenje u kojem objašnjava da su nadležni, današnjim predlogom, zapravo u velikoj meri prihvatili ono što su oni juče predložili na pregovorima. 

„Vlada je sugestije UFPS prihvatila u velikoj meri te je praktično izvršila otpis 100 odsto potraživanja Poreske uprave od 1. januara 2016. do kraja septembra 2021, za sve frilensere koji su prihodovali do oko 57.000 dinara mesečno, osim onih frilensera kod kojih je već započeta kontrola 2020. godine, za koje se računa period od 1. januara 2015. godine. Isti model oporezivanja će se primenjivati za sve prilive u 2021. godini do 30. septembra 2021. Za prelazni period do 1. januara 2022, datuma stupanja na snagu zakona koji će uređivati prava i obaveze frilensera, primenjivaće se model Vlade bez normiranih troškova”, piše UFPS u svom saopštenju.

Udruženje radnika na internetu odbija i današnji predlog, te poručuje Vladi „da se životima desetine hiljada radnika na internetu ne odlučuje kao na pijaci i da i dalje čvrsto stoje iza svojih zahteva.

To udruženje je kao i URI pozvano da učestvuje u izradi novog zakona, samo se sada postavlja pitanje: ko ovde zaista zastupa frilensere? Imamo dva udruženja, koja prilikom svog nastajanja nisu komunicirala, ali su potom uspostavljeni odnosi i delovalo je da zajedno rade na istom cilju, samo s nešto drugačijim pristupom. 

Međutim, ovako dijametralno suprotni stavovi po pitanju rešavanja problema frilensera, ukazuju da su razlike među njima mnogo veće. Tako imamo UFPS koji smatra da je Vlada „u velikoj meri učinila da se velika nejasnoća i briga članova UFPS-a otkloni”, dok predsednik URI-a nakon sastanka izgovara: „Tražili su bes, dobiće bes”

Znači li to da se sada svako udruženje bori samo za svoje članove, pa da će problemi biti parcijalno rešavani, protiv čega su nekada bila oba udruženja? Postavlja se mnogo pitanja, ali se čini da se ovakim postupcima tupi frilenserska oštrica, rasipa pažnja više od 40.000 ljudi, te oni postaju dodatno nesigurni, jer uz nadležne, zbunjuju ih i potpuno različite akcije i stavovi dva udruženja koja ih zastupaju. Kao da je po sredi čuvena — zavadi pa vladaj. 

Pročitaj i: 

Novi predlog države frilenserima: Ko je zarađivao manje od 450€ ne plaća ništa

Frilenserski kalkulator: Koliko ćete plaćati državi ako se usvoji predlog Vlade?

Petar Paunović

Objavio/la članak.

četvrtak, 1. April, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije