Poreska uprava: Imamo podatke o 41.138 ljudi koji su prihodovali iz inostranstva

Poreska uprava izmešala frilensere, stanodavce, servise za plaćanje, platforme za rad i sajtove za iznajmnjivanje smeštaja.

Petar Paunović
22/03/2021

Poreska uprava je identifikovala 41.138 osoba, koje su ostvarivale prihod iz inostranstva preko platformi Airbnb, Bibo, Booking, Google, Payoneer, Skrill, Upwork i World pay, odgovorili su iz te institucije Centru za istraživanje javnih politika

Međutim, takav odgovor dobijen nakon urgiranja Poverenika za informacije od javnog značaja nam ne govori o čemu se tu radi, jer podatak je zbiran. Poreska uprava je izmešala sve servise, jer Upwork je platforma na kojoj frilenseri rade, a Payonner je servis preko koga s te platforme mogu da povlače zarađeni novac. Takođe na spisku se ne nalazi PayPal, iako su brojni frilenseri upravo putem ove platforme primali novac. 

Pored toga što su izmešane platforme, pomešana su i sama zanimanja, jer u ovom zbirnom podatku nemamo odgovor na pitanje o koliko je radnika na internetu? Airbnb i Booking služe za izdavanje prostora, a kako su nadležni napomenuli, oni su izuzeti iz rasprave o tome kako rešiti poreze i doprinose za pet godina unazad. 

„Da ne bude zabune, sudeći po rešenjima o naplati zaostalog poreza koje su pokazali Udruženje radnika na internetu, Startit i Netokracija Srbija PU sasvim dobro razlikuju ove vrste platformi, ali možda nema kada da ih prebrojava, jer se bavi slanjem novih rešenja”, navode u Centru za istraživanje javnih politika. 

Brojkom od 40.000 novih rešenja za frilensere, koje će PU navodno početi da šalje od aprila, raspolaže i samo Udruženje radnika na internetu, te je ovo, iako nejasna, svojevrsna potvrda te informacije. Rok za rešenje situacije uskoro ističe, jer predlog Vlade, na koji URI nije pristao, počinje da se primenjuje početkom narednog meseca. U međuvremenu je šef države rekao da je predložio ministru finansija i premijerki da se frilenserima ne naplati ništa pre nego što su znali da treba da plate porez, odnosno pre oktobra prošle godine. 

Uskoro bi trebalo da čujemo i mišljenje Zaštitnika građana, s obzirom na to da je i njemu nedavno stigao odgovor iz Poreske uprave, od koje je želeo da sazna da li su ranije vršili kontrole, s kakvim su počeli krajem prethodne godine.  

Pročitaj i: 

94% frilensera želi da plati porez, 91% frilensera ozbiljno razmišlja o iseljavanju

Da li država menja stav prema frilenserima? Najave odustajanja od naplate prethodnih poreza

Petar Paunović

Objavio/la članak.

ponedeljak, 22. Mart, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije