Frilenseri nisu postigli dogovor s Vladom

„Sastanak smo završili pre bilo kakvog dogovora, i protekao je u razmiricama”, rekao je Miran Pogačar predsednik Udruženja radnika na internetu.

Petar Paunović
05/02/2021

Prema njegovim rečima, predlog Vlade je da se donesu izmene zakona u aprilu, gde bi se povećao iznos normiranih troškova, čime bi se smanjila poreska osnovica na koju se obračunavaju porezi i doprinosi. To praktično znači da će frilenseri morati da plate poreze i doprinose za pet godina unazad, ali će im umesto 20 odsto na ukupnu zaradu, 43 odsto biti priznato kao normirani troškovi.

„To je apsolutno neprihvatljivo. Ja nisam znao kako da reagujem kada sam čuo taj predlog i počeo sam da se smejem. Jednostavno, ljudi nemaju taj novac. Čak i da sve to po zakonu stoji, a ne stoji, doprinosi ne stoje, što smo i utvrdili na sastancima”, kaže Pogačar.

Opisuje kako je ministar finansija upitao šta će sada da rade kao nadležni, a on im poručuje da se paze u narednom periodu.

„Pozivam na svu solidarnost u borbi za pravednije društvo u kome država neće da nas tretira kao kriminalce i da nam otima hleb iz usta, a to pokušavaju ovim predlogom. Neko ko je zarađivao 300 evra sada treba da plati 7.000 evra, a oni se hvale kako je super, jer otplata sada može da se razvuče na 10 godina.”

Kako je ukazala pravna savetnica Udruženja Katarina Pavlović, nije poznato kako će status frilensera biti uređen najavljivanim zakonom o fleksibilnim radnim odnosima.

„Njime će biti frilenserima prepisane neke nove obaveze, uz koje oni treba da plaćaju i ove posetojeće. Mislim da mi treba da pitamo članove Udruženje, da li će oni da se slože s tako nečim”, kaže Pavlović.

Pogačar je pozvao sve da javno iskažu da li im je ovaj predlog prihvatljiv. Podsetimo, Udruženje radnika na internetu je reklo da „ako pregovori ne uspeju, dići će pola Srbije”

Petar Paunović

Objavio/la članak.

petak, 5. Februar, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije