Kako podići novac sa PayPala?

Odgovori na najčešća pitanja kada je u pitanju povlačenje novca sa PayPala u Srbiji.

Petar Paunović
18/03/2021
povlačenje novca sa paypala

PayPal je tokom pandemije dobio 5,3 miliona novih trgovaca, a vrednost njegovih akcija je skočila za 127 odsto. Dok ova platforma za onlajn plaćanje beleži rast broja korisnika, povlačenje novca sa PayPal-a ostaje aktuelna tema u Srbiji, pa smo je detaljno istražili. 

Da biste povlačili novac s PayPala, neophodno je da imate račun u domaćoj banci, kao fizičko ili pravno lice. Predlog administratora na Facebook grupi PayPal Srbija, koja broji više od 17.000 članova, jeste da imate devizni račun u evrima uz Visa debitnu karticu, bez obzira na to u kojoj valuti dobijate novac na samom servisu. Ukoliko želite da novac primate kao pravno lice, onda vam je potrebna Visa Business kartica, koju vezujete za devizni račun firme, odnosno preduzetnika. 

Kako povezati nalog s računom, odnosno karticom?

Pre nego što otvorite račun, možete proveriti da li banka naplaćuje proviziju za prijem novca preko PayPala, jer se to razlikuje od banke do banke, a može i da se promeni. Takođe, određene banke zahtevaju da imate dinarski račun, kako biste otvorili devizni. Kao pravnom licu, neke banke će vam novac knjižiti na dinarski račun firme, po svom kursu, pa obratite pažnju i na to. U tabeli koju redovno ažurira PayPal Srbija, možete videti kako različite banke posluju s PayPalom, ali uvek dodatno proverite, jer se uslovi mogu promeniti. 

Kako biste povezali svoj devizni račun s PayPal nalogom potrebno je da imate određena sredstva na njemu, 3-4 evra će biti dovoljno. Ukoliko ste se opredelili za dinarski račun, uplatite istu količinu novca u dinarskoj protivvrednosti. Takođe, potrebno je da aktivirate ovu karticu na bankomatu, tako što ćete uneti pin – nije potrebno da radite bilo koju transakciju. 

Kada se ulogujete na svoj PayPal nalog imate opciju Wallet i tu je potrebno da unesete tražene podatke. Kliknite na “Link a credit card”, pošto povezivanje s bankama ne radi za naše račune. Tada će vam PP skinuti i odmah vratiti jedan evro. Ako bude bilo problema, pozovite kontakt centar svoje banke, a ako oni ne uspeju da vam reše spornu situaciju, kontaktirajte s PayPalom. Nakon toga sledi još nekoliko koraka, kroz koje će vas voditi sam servis. 

Kako da povučete novac s PayPala? 

Plaćanje preko PayPala je prilično laka stvar, ali povlačenje novca nije tako jednostavno. Zapravo, tehnički i nije toliko komplikovano, samo treba da proverite kolike su konverzije, kako vam ne bi mnogo novca otišlo na razne takse i promene kurseva, a imajte na umu da je potrebno da taj novac i adekvatno oporezujete. 

Da biste novac prebacili na svoju karticu, potrebno je da odete na stanje vašeg naloga i tu ćete naći opciju “Transfer funds”, gde unosite iznos koji želite da prenesete. Provizija za prenos novca je 1 odsto, a najviše 10 evra. Novac će se na vašem bankovnom računu naći za nekoliko dana, mada neke banke imaju instant knjiženje.   

Kako da vam novac ne progutaju konverzije?

Sada smo došli i do najvažnijeg dela, a to je kako da vam prilikom prebacivanja novca na kraticu, ostane što više sredstava. Najvažnije je da vam račun bude u evrima i da uz njega imate debitnu karticu. Kako se objašnjava na Fejsbuk grupi PayPal Srbija:

“Ako, na primer, koristite karticu vezanu za USD račun, novac će do banke stići u evrima, banka će ga konvertovati u dinare i nakon toga ponovo u dolare.” 

Ono na šta treba da obratite pažnju jeste ako pred samo povlačenje novca vidite iznos u dinarima, trebalo bi da pišete PayPalu i tražite da withdrawal currency za vašu karticu bude ona valuta u kojoj primate najviše novca. Na taj način PayPal neće raditi konverziju po svom lošem kursu, već će sve dalje konverzije raditi kartični provajder po značajno boljem kursu. 

Podsetimo samo na prošlogodišnju aferu kada je PayPal je odlučio da građani Srbije novac mogu podizati samo u dinarima, a za to im nudio i “sjajan kurs” od 113 dinara za evro. Tada je Narodna banka rekla da nije odgovorna, a korisnici su bili opravdano nezadovoljni. 

No, kao što smo napisali, postoji mogućnost da se to promeni, ali PayPal podrška će vam to učiniti samo ukoliko imate Visa karticu, dok za vlasnike Mastercard kartica važi nepovoljniji scenario iz gornjeg pasusa.  

Porezi, porezi, porezi

Na kraju, novac koji tako primate tretira se kao prihod iz inostranstva, a na njega se plaća porez. Naravno, to se odnosi na fizička lica i to je najnepovoljniji način oporezivanja, ukoliko tako zarađujete. U tom slučaju vi prijavljujete prihod prilikom svakog povlačenja i na njega plaćate poreze i doprinose, koji su ukupno 57 odsto. 

Na takvo prijavljivanje nameta je Poreska uprava pozvala srpske frilensere prošlog oktobra, od kada traje spor, s obzirom na to da su mnogi radnici na internetu zarade primali upravo preko PayPala.

Novac možete povlačiti i na račun pravnog lica – koliko ćete plaćati državi zavisi od oblika poslovanja, a na kraju od PayPal uplata državi može otići i do 50 odsto

Petar Paunović

Objavio/la članak.

četvrtak, 18. Mart, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije