NBS: Nismo potpisali ugovor s PayPalom i nismo odgovorni za nepovoljan kurs

„Ističemo da ne postoji niti jedan propis Republike Srbije koji bi uslovio navedenu izmenu u poslovnoj politici PayPala, niti Narodna banka Srbije s PayPalom ima potpisan bilo kakav ugovor.”

Startit Dnevnik je juče pisao o tome da je PayPal odlučio da građani Srbije novac mogu podizati samo u dinarima, ali po prilično nepovoljnom kursu. Od Narodne banke Srbije smo zatražili mišljenje jer su kružile takve informacije da postoje novi dogovori, i da je za sve kriva domaća regulativa, kako je insinuirao PayPal u odgovorima korisnicima. NBS odgovara da su takvi navodi apsolutno netačni. 

„Ističemo da ne postoji niti jedan propis koji bi uslovio navedenu izmenu u poslovnoj politici PayPala, niti NBS s tom kompanijom ima potpisan bilo kakav ugovor koji bi uticao na ovo ili bilo koje drugo pitanje koje se tiče pružanja usluga PayPala našim građanima i privredi”, odgovaraju u NBS za Startit Dnevnik. 

NBS ne vidi problem da se novac povlači u devizama 

Navode kako je odluka te međunarodne finansijske kompanije da građani Srbije povlače sredstva samo u dinarima „isključivo posledica promene poslovne politike PayPala i eventualno dogovora koje ta kompanija ima s velikim kartičnim sistemima”. Regulativa koja se odnosi na poslovanje PayPala nije se menjala od 2015. godine i ne postoji ugovor između ove dve institucije, ukazuje ova institucija.  

„NBS od početka uvođenja opcije prijema novčanih sredstava nikada nije videla smetnje da se novac povlači u devizama na račun kod domaće banke, bez nepotrebnih i nepovoljnih troškova konverzije u dinare.”

Kada bi se PayPal licencirao u Srbiji, mogli bismo da zaštitimo građane

NBS ukazuje da oni nemaju mogućnost da pravnim sredstvima utiču na ovakve promene, koje građane Srbije stavljaju u nepovoljan položaj, jer PayPal posluje kao strana institucija elektronskog novca. Domaći zakonodavni sistem ih ne obavezuje da osnuju pravno lice u Srbiji, niti zahteva bilo kakve posebne dozvole i poštovanje Zakona o platnim uslugama. To znači da NBS nema nikakav nadzor nad njihovim poslovanjem, a posledica je to što se PayPal ne može koristiti u domaćem platnom prometu. 

„Kada bi se PayPal licencirao u Srbiji, onda bi korisnici iz Srbije mogli da uživaju efikasnu zaštitu pred domaćim institucijama, a dotle se mogu, u skladu sa ugovorima koje zaključuju, obraćati nadzornom organu strane institucije elektronskog novca koji se ne nalazi u Republici Srbiji.”

Iz NBS poručuju da su po ovom pitanju već stupili u kontakt s PayPalom. Želja im je da razjasne sva sporna pitanja i utiču na to da ova kompanija ne donosi poslovne odluke na štetu korisnika iz Srbije.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Petar Paunović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu