PayPal kaže da dinar vredi više nego što to kaže Vlada Srbije

PayPal je odlučio da građani Srbije novac mogu podizati samo u dinarima, a za to im pored već poznatih provizija nudi i sjajan kurs od 113,08 dinara za evro. 

Petar Paunović
21/05/2020

U duhu višegodišnjih problema koje građani Srbije imaju s unovčavanjem svog rada putem PayPala, stiže i nova odluka – od sada su za nas rezervisani samo dinari. Šta to menja? 

Ranije su korisnici svoj PayPal nalog povezivali s deviznim računom u bilo kojoj banci. Iznos koji vam legne na ovu platformu biste potom bez ikakve promene prebacivali na račun u banci i eventualno je ona mogla da vam naplati proviziju.

Sada, sve devize koje vam legnu na račun na ovoj platformi, PayPal po automatizmu pretvara u dinare. Vi novac i dalje možete preneti na svoj račun u banci, ali kursna lista PayPal je gora od one u menjačnici na aerodromu. Prema njoj ćemo za 1 evro dobiti 113,08 dinara. To znači da nam ova kompanija uz sve provizije, uzme još četiri procenta na razlici u kursu. Da napomenemo, vi ne odlučujete da li to želite, to je jednostavno tako.  

Pročitaj i:

PayPal je pun bezbednosnih propusta, ali kažnjava ljude koji ukazuju na njih

Zašto do toga dolazi, još nema zvaničnog odgovora od PayPala, šta više, oni su u prepisci korisnika naveli da ispituju o čemu se radi i objasnili kako je moguće da je u pitanju pravna regulativa naše zemlje. 

Kako iz Narodne banke Srbije kažu ne postoji nijedan propis koji bi uslovio navedenu izmenu u poslovnoj politici PayPala, niti NBS s PayPalom ima potpisan bilo kakav ugovor. Može li NBS da na bilo koji način zaštiti građanje, pročitajte u odgovoru ove institucije.

Petar Paunović

Objavio/la članak.

četvrtak, 21. Maj, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije