Da li država menja stav prema frilenserima? Najave odustajanja od naplate prethodnih poreza

Istovetan predlog Vladi za rešenje problema frilensera dali šef države i Udruženje radnika na internetu. 

Petar Paunović
19/03/2021

Da je od Vlade tražio samo jednu stvar, a to je da se frilenserima ne naplaćuje ništa retroaktivno, izjavio je šef države gostujući na RTS. Kako je naveo, u redu je da plaćaju sve od trenutka kada su saznali za porez, jer sada je jasno kakav je namet, ali je premijerki i ministru finansija predložio da ne naplaćuju frilenserima ono što nisu znali da treba da plate. 

Čini se da za sada oni taj predlog nisu prihvatili, jer zvanična ponuda Vlade, koja bi u aplilu trebalo da počne da se primenjuje, ne podrazumeva zanemarivanje dugovanja za pet godina unazad. Trenutni plan je da se otpišu kamate i priznaju veći normirani troškovi, što bi smanjilo dug za nekoliko procenata, ali kako u Udruženju radnika na internetu kažu, čak i tako umanjen namet je nenaplativ, ma koliko da frilenseri zarađuju. 

Njihov predlog se poklapa s onim što su gledaoci čuli na RTS-u, jer jedini ustupak frilensera je da se naplate porezi samo od 14. oktobra 2020, odnosno datuma kada ih je Poreska uprava pozvala da plate porez. Predsednik URI-a Miran Pogačar poziva frilensere da ostanu pribrani. 

„Iako se izjava u potpunosti slaže sa našim zahtevom, postoje neke stvari koje su dvosmislene i koje govore o tome da je Vlada uradila dosta i da on ne zna kako teku pregovori. Stoga bih vas zamolio, kao i uvek do sada, iako imamo dobru informaciju, da ostanemo pribrani i da pre svega ne uzimamo ovo kao nešto što je rešeno ili nešto za šta smo znali ‘da će biti rešeno jer je tako moralo da bude’.”

Miranova opreznost zasnovana je na ranijim medijskim istupima nadležnih po pitanju frilensera. Podsetimo, ublažavanje retorike prema frilenserima je krenulo krajem decembra. Prethodno smo čuli kako bi i Ministarstvo finansija i Poreska uprava trebalo da snose deo odgovornosti za neplaćeni porez. Istina, ovi nadležni jesu preuzeli deo odgovornosti otpisivanjem kamate, ali to nije dovoljno, smatraju frilenseri koji u proseku duguju 4 miliona dinara

Podsetimo svi dosadašnji potezi Vlade usledili su nakon što je s vrha države došao predlog, koje se poklapa sa samim zahtevima radnika na internetu, pa bi ovo moglo da da tračak nade frilenserima.

Petar Paunović

Objavio/la članak.

petak, 19. Mart, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije