URI: Jedini ustupak frilensera je da se naplate porezi samo od 14. oktobra 2020. nadalje

„Ako su svesni da su nameti veliki, zašto nameću oporezivanje?”

Petar Paunović
04/03/2021

Bez obzira na to kolika su bila primanja, plaćanje poreza i doprinosa za pet godina unazad je nemoguće i suludo, navode u Udruženju radnika na internetu, komentarišući predlog Računovodstvene komore za progresivno oporezivanje paušalno utvrđenog prihoda. 

Prema tom predlogu, treba uvesti razičite poreske stope u zavisnosti od toga koliko su frilenseri zarađivali, a da se za one koji su zarađivali manje od 500.000 dinara godišnje propiše najmanja stopa poreza. Takva kalkulacija bi promenila dug za svega nekoliko procenata, pritom porezi nisu najveća stavka u frilenserskom dugu, podseća Tamara Petrović iz Udruženja radnika na internetu.  

„Svi frilenseri, koliko god da su zarađivali, podjednako su pogođeni. Ne pristajemo ni na kakve podele po visini prihoda. Jedini kompromis, odnosno naš ustupak, bi bio da oporezivanje počne od 14. oktobra prošle godine, kada se Poreska uprava prvi put oglasila i obavestila fizička lica o ovoj obavezi.”

Vladin predlog, koji bi od aprila trebalo da stupi na snagu, jeste da se svim frilenserima priznaju normirani troškovi od 43 odsto, pošto su do sada poreznici svima računali 20 procenata, iako se prema zakonu njihova visina određuje na osnovu delatnosti. Već ta izmena bi smanjila dug frilensera značajnije nego što predlaže Račuvodstvena komora. Šta više, iz obrazloženja predloga se čita da bi takvom izmenom poreskih stopa neki frilenseri zapravo plaćali više nego što im je PU do sada zaračunavala.

Najveća stavka su doprinosi od 25,5 odsto za PIO i 10,3 za RFZO, što konstatuju i predlagači progresivnog oporezivanja i navode da bi ih trebalo umanjiti. No, nije jasno koliko bi to umanjenje trebalo da bude, dok je URI pri stavu da je to stavka koja mora da im se otpiše. 

„Svi su svesni da je ovaj model nemoguć, zato i Vlada hoće novi zakon. Ako su svesni da su nameti previsoki, zašto onda nameću oporezivanje po tom zakonu i to za pet godina unazad”, zaključuje Petrović. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

četvrtak, 4. Mart, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije