Računovodstvena komora: Rešiti problem frilensera većim oporezivanjem onih koji su više zaradili

Kako izgleda predlog koji je dostavljen Ministarstvu finansija?

Petar Paunović
03/03/2021

Progresivno oporezivanje paušalno utvrđenog prihoda, predlog je Računovodstvene komore Srbije za rešavanje problema u kojem su se našli domaći frilenseri. Predlog su dostavili Ministarstvu finansija i naveli kako treba uvesti različite stope za oporezivanje prihoda do 2.000.000 dinara, od 4.000.000 i od 6.000.000 dinara. 

Kako piše Biznis.rs, u okviru predloga mogla bi biti definisana i pravila za oporezivanje frilensera, pa da se za prihode frilensera do 500.000 dinara na godišnjem nivou, propiše posebna, najmanja stopa poreza. Uz to se navodi i mogućnost da se frilenseri registruju kao preduzetnici paušalci ili plaćaju porez na prihod od samostalne delatnosti ukoliko zarađuju više od šest miliona dinara. 

„Svakako da su doprinosi za PIO i zdravstvo na teret zaposlenog veliko opterećenje i umanjuju značajno neto zaradu koju prima zaposleni. Naravno, da bi u budućem periodu trebalo opterećenja na teret zaposlenog umanjiti, u korist povećanja neto zarade, odnosno, umanjiti stope doprinosa koji se obračunavaju i isplaćuju iz bruto zarade, na teret zaposlenog“, objašnjava Snežana Mitrović.

Ključni argumenti u korist progresivnog oporezivanja se odnose na to da se time štite ugroženi slojevi, a da teret nadoknade gubitka snose oni s većim primanjima. Na primeru možemo videti kod jednakog oporezivanja od 20 odsto, onaj ko zarađuje 500 evra plaća 100, a onaj ko zarađuje 1.000 za porez odvaja 200. Po progresivnom oporezivanju, prva osoba bi plaćala 10 procenata, odnosno 50 evra. Kako bi se nadoknadio manjak u državnoj kasi, ova druga osoba će plaćati više nego do sada, pa će njen porez biti 25 odsto, odnosno 250 evra. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

sreda, 3. Mart, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ