URI osporava navode iz države da frilenseri prihvataju njen predlog o plaćanju poreza

U anketi Udruženja radnika na internetu od 3.062 ljudi, predlog Vlade prihvatilo 37, ostali su bili protiv. 

Petar Paunović
12/02/2021

Koliko frilenser koji zarađuje 200 evra mesečno treba narednih 10 godina da plaća državi? Odgovor je samo jedan, ali njegova interpretacija zavisi od toga da li pitate Udruženje radnika na internetu ili nadležne institucije, ali računica nije jedino oko čega se sukobljavaju.  

Na tvrdnje nadležnih da se sve veći broj frilensera javlja da izmiri svoja dugovanja, iz Udruženja radnika na internetu odgovaraju: Ne znamo ko su ti frilenseri koji su prihvatili da plate poreze i doprinose”.  

Od kada su pregovori prekunuti, ministar ponovo poziva na plaćanje poreza, ukazujući da ne mogu da prihvate da se porezi tek tako otpišu i ne naplate“. Udruženje, koje u svojoj Facebook grupi okuplja više od 12.000 ljudi, odgovara da je u njihovoj akneti od 3.062 ljudi, predlog Vlade prihvatilo 37, ostali su bili protiv. 

Zaista ne znamo ko su frilenseri koji su pohitali da plate porez. Pod uslovom da frilenser ima stabilnu zaradu i jednake prihode, trenutni poreski model znači da će narednih 10 godina plaćati polovinu svoje zarade. Mi, pak, znamo da niko ko živi od frilens poslova to ne može da prihvati, a to smo saopštili i na pregovorima”, podseća URI. 

Ako se vratimo na primer s početka teksta o frilenseru koji zarađuje 200 evra, prema novom predlogu Vlade će njemu dug umesto 5.000, biti 3.000 evra. Kako ga otplaćuje na 10 godina, to je mesečno oko 3.000 dinara. Međutim, ono što u toj račinici nadležni izostavljaju, jeste da će frilenser imati i tekuće obaveze. Tako da neko ko zarađuje pomenutih 200 evra, plaća zapravo 11.500 hiljada, jer mu uz dug mesečno dalazi i naplata tekućih poreza i doprinosa. 

Kažu da je najveći broj frilensera ‘organizovan kao preduzetnik’. Iznenađuje to što ne vide razliku između preduzetnika i frilensera ni posle tri nedelje pregovora i obimne argumentovane dokumentacije koju smo dostavili. Frilenseri nemaju stabilne prihode da bi svakoga meseca plaćali paušalni porez, njihovi prihodi variraju, a mogu lako i prestati da zarađuju. Prošle godine je uveden Test samostalnosti koji većina frilensera ne prolazi. Jednostavno rečeno, u trenutnom zakonskom i poreskom okviru nas nema. Nema modela za nas”, zaključuju u Udruženju. 

Pitanje je, koga će sada, nakon prekida pregovora, frilenseri uopšte slušati? Bliži se april, kada će aktuelni predlog Vlade početi i formalno da se primenjuje. Do tada će URI na Putu solidarnosti” organizovati sastanke u nekoliko gradova sa svojim članovima i zainteresovanim građanima. Da li ministrovo da ne mogu tek tako” da pristanu da otpišu dugovanje, otkriva da ipak postoji način, samo ga frilenseri još nisu otkrili? 

Još o tomi:

Između krivičnog gonjenja i teške bolesti, ovaj frilenser nema dobrih izbora

PU podatke o kontroli frilensera krije i od Zaštitnika građana?

Petar Paunović

Objavio/la članak.

petak, 12. Februar, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ