Novi predlog države frilenserima: Ko je zarađivao manje od 450€ ne plaća ništa

Neoporezivi iznos od 384.000 dinara godišnje.

Petar Paunović
01/04/2021

Novim predlogom za uređenje poreskih obaveza frilensera koji je Vlada uradila nakon ponovljenih konsultacija sa Udruženjem frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) i Udruženjem radnika na internetu uveo bi se neoporezivi iznos od 384.000 dinara godišnje, za ceo obuhvaćeni period, saznaje Tanjug.

Time je država s prethodno preloženih 18.300 na mesečnom nivou, povećala iznos na 32.000 dinara. Kako se objašnjava u predlogu, znači da svi oni koji su zarađivali manje od oko 673.000 dinara godišnje ne bi imali nikakvih obaveza za protekli period.

Sukob dva frilenserska udruženja? UFPS prihvata današnji predlog države, URI poziva na proteste

Međutim, novi predlog nadležnih i dalje nije u skladu s zahtevima Udruženja radnika na internetu, te ponovo uvodi podelu na kakvu oni ne pristaju. Kako su više puta naveli, pristaju da plate poreze i doprinose samo od 14. oktobra 2020, kada ih je Poreska uprava obavestila da imaju takvu obavezu.

Nakon što je sličan stav izneo i šef države, a Vlada ponovo pozvala frilensere za pregovarački sto, bilo je nade da će taj predlog biti usvojen. Međutim, predloženo je samo da se uvede neoporezivi deo od 18.300 dinara na mesečnom nivou, što bi smanjilo frilenserski dug, ali bi im opet veliki deo zarade otišao na namete, kako prikazuje frilenserski kalkulator.

Posle neuspeha jučerašnjih pregovora, predsednik URI-a Miran Pogačar je rekao kako predlagači nisu želeli da otstupe od svog rešenja, te je pozvao frilensere na protest 24. aprila.

Petar Paunović

Objavio/la članak.

četvrtak, 1. April, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije