Ažuriran kalkulator za frilensere — novi predlog države ostavlja manje novca od prethodnog

Izračunajte svoje dugovanje i koliko vam novca ostaje za život.

Petar Paunović
26/03/2021

Kako će frilenseri platiti poreze i doprinose za pet godina unazad? To je pitanje na koje danas trebalo da dobijemo odgovore nakon 14 sati, za kada je zakazan sastanak predstavnika Vlade i Udruženja radnika na internetu. 

Vlada je izašla s novim predlogom, koji na prvu loptu deluje povoljno, ali taj predlog niti predlaže otpisivanje svih dugova za 80 odsto frilensera, niti je bolji od ranije iznetog, navode u Udruženju. 

Kako bismo pokazali kako se novi predlog razlikuje u odnosu na stari, ažurirali smo postojeći kalkulator, pa se sada prikazuje koliko ćete plaćati ratu prema novom predlogu, a koliko vam novca ostaje. U zagradi je prikazano koliko bi to iznosilo prema ranijem predlogu.

U dinarima. Iznos bez tačke (npr. 30000).
Maksimum 62 meseca.

Iznos vaše mesečne rate narednih 10 godina:

Ukoliko vam prosečna zarada ostane ista narednih deset godina, od nje će vam nakon plaćanja duga i trenutnih nameta mesečno ostajati:

Računica je napravljena na osnovu objavljene tabele o plaćanju tog dugovanja. Prema njoj, od ukupnog mesečnog prihoda vam se prvo oduzima 18.300 dinara, a zatim 43 odsto za normirane troškove i tako dobijate poresku osnovicu. Na nju plaćate 20 odsto poreza, 10,3 odsto za zdravstveno osiguranje i 25,5 za penziono. Nema kamata, a dug se deli na 120 mesečnih rata.

Međutim, ukoliko nastavite poslovanje kao i do sada, ukidaju se normirani troškovi, pa se poreska osnovica dobija tako što se od nje odbija samo 18.300 dinara, a zatim se na nju plaćaju svi ostali nameti. To znači da novi način računanja odgovara samo onima koji zarađuju manje od 350 evra mesečno.

Takođe, prema novom predlogu oni koji su zarađivali manje od 200 evra mesečno ne treba ništa da plate, ali oni svakako ne čine 80 odsto frrilensera, navode u URI-u. 

Kalkulator treba da posluži kao okvir i pokazatelj koliko ovi nameti mogu biti neizdrživi. Kakvo će biti rešenje, saznaćemo posle današnjeg sastanka, a ako je predsednik URI-a Miran Pogačar ranije rekao za Startit Dnevnik: „Ponuda Vlade frilenserima nije mnogo bolja, možda napustimo pregovore”. 

Napomena: Tekst je izmenjen u odnosu na prvobitno objavljen u skladu s novim informacijama, koje ne demantuju i ne menjaju suštinu ranije objavljenog. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

petak, 26. Mart, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ