Postoji realna mogućnost da frilenseri napuste sutrašnje pregovore i ne postignu dogovor s Vladom”, rekao predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar za Startit Dnevnik. 

On navodi da treba da postoji doza optimizma zbog toga što se pregovori nastavljaju na sutrašnjem sastanku od 14 sati u Vladi, ali ono što se nudi nije dramatično pomeranje u odnosu na ranije predlog.  

Dodatne informacije ćemo pružiti najverovatnije sutra, dok detaljnije protumačimo predlog i onda ćemo se izjasniti o njemu. Pregovori, kao što smo i bili rekli, su prekinuti i evo upravo se nastavljaju. Da ponovim, ovo je dobar korak i dobar pravac za rešavanje problema, ali do rešenja ima još dosta toga da radimo i da se borimo. Ništa ne pada sa neba, pa ni rešenje za period unazad. Stoga nema opuštanja, mi već planiramo da delujemo na razne načine da se ovaj problem reši u našu korist”, smatra Pogačar.  

Ova izjava usledila je nakon vesti da će 80 odsto frilensera biti oslobođeno dugovanog poreza i doprinosa za pet godina unazad, kako je za b92 potvrđeno i u Ministartvu finansija. 

 „Kada je reč o preostalih 20 odsto frilensera, država će otpisati sve kamate i dati reprogram u trajanju od 10 godina. To u praksi znači da će osoba koja je imala prilive od 500 evra mesečno u trajanju od godinu dana, biti dužna da za te prihode plaća samo 7 evra”, kaže izvor Blica

Detalji će biti izneti sutra, pa će biti poznato da li se borba frilensera nastavlja, ili će nakon nekoliko meseci biti stavljena tačka na čitav proces, a radnici na internetu zadovoljni.  

Pročitaj i:

Frilenserski kalkulator: Koliko ćete plaćati državi ako se usvoji predlog Vlade?

Podsetimo, sve je počelo 14. oktobra 2020, kada je Poreska uprava uputila poziv za prijavu prihoda iz inostranstva. Usledili su protesti, kako na internetu, tako i na ulicama, a potom i pregovori s nadležnima, koji su bezuspešno završeni. Posle nekoliko nedelja ćutanja institucija, šef države je rekao kako frilenserima ne bi trebalo naplatiti ništa unazad. Da li će sutra biti realizovan takav predlog, javnosti nije poznato?