Tokom „frilenserske krize” dve inicijative za njeno rešavanje još ne komuniciraju

Kada će se sve inicijative sesti za isti sto? 

Petar Paunović
28/10/2020

Peticija „Ne uništavajte frilensere” Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti je prešla brojku od 20.000 i formira pregovarački tim. Inicijativa radnika na internetu svakog dana raste i do kraja nedelje će osnovati Udruženje frilensera. Postoji još nekoliko grupa u kojima se priča o rešavanju statusa frilensere, ali su ove dve najveće i one trenutno ne sarađuju. Zašto? 

Ministar finansija je spreman za razgovor s frilenserima, pa čak i na to da se promene određeni zakoni, međutim da li je za to spremna druga strana? Navikli smo da se oko brojnih pitanja u Srbiji formiraju najmanje dve kolone, koje se bore za istu stvar. Takva situacija je potencijalni rizik i za frilens zajednici, posebno što nju čine pojedinci koji po pravilu izbegavaju sisteme i organizovanja. 

Prema atmosferi koja postoji na društvenim mrežama ujedinjeni su u stavu da problem postoji, ali predlozi rešenja se razlikuju. Za sada neformalne grupe pričaju o eventualnim formiranjima udruženja, a najdalje su otišle dve već pomenute grupe. Međutim, one trenutno ne komuniciraju. 

„Trenutno nemamo direktnu komunikaciju sa njima, ali pojedini inicijatori peticije nalaze se u grupi Inicijative, tako da su upoznati sa dešavanjima“, kaže Milica Dragićević iz Inicijative za Startit Dnevnik. 

Da nema nikakvog animoziteta, tvrdi Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti. Oni imaju u planu da pozovu sve i razgovaraju sa svima. 

„Mi trenutno radimo na formiranju ekspertskog tima koji će raditi na predlogu rešenja. Mislim da je najbolje kada budemo imali konkretno rešenje, da se tada sastanemo i pričamo o njima. Ne postoji sukob, ali ako nema predloga, postoji strah da raspravljamo ličnostima, a treba da razgovaramo o procesu”, zaključuje Manojlović. 

Da li će do sastanka zaista doći i kako će on izgledati? Taj odgovor bi trebalo da dobijemo za dve, najkasnije tri nedelje, kada budu završeni predlozi rešenja.

Još o temi: 

Šta o frilenserima koji ne plaćaju poreze misle njihove kolege koje to redovno rade?

Da li frilenseri mogu da se organizuju i urede svoje poslovanje kako bi ga zaštitili u budućnosti?

Payoneer: Nismo u kontaktu s Poreskom upravom, poštovaćemo zakone, Srbija je u top 10 tržišta

Petar Paunović

Objavio/la članak.

sreda, 28. Oktobar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije