Osniva se udruženje frilensera: Ko ga pravi i šta su im planovi?

„Registracija Udruženja omogućava nam da na sistematičan način radimo na ostvarenju svojih ciljeva.”

Petar Paunović
27/10/2020

Udruženje frilensera bi trebalo da bude osnovano do kraja nedelje, kažu u Inicijativi radnika na internetu. Ko ga osniva, čime će se baviti i kako će to izgledati? 

Inicijativa radnika na internetu je kolektiv koji okuplja radnike spremne da se odlučno bore za svoja prava koja im pripadaju, objašnjava za Startit Dnevnik Milica Dragićević iz Inicijatiive. Na njihovoj grupi na Facebooku trenutno ima skoro 3.000 članova, koji aktivno učestvuju u raspravi i daju predloge. 

Kako bi se adekvatnije zalagali za prava radnika na internetu, odlučili su da osnuju udruženje i svu potrenu dokumentaciju će predati do kraja nedelje. 

„Udruženje je izabrano kao model jer omogućuje najbrži način organizovanja velikog broja ljudi sa zajedničkim ciljem. Registracija Udruženja omogućuje nam da na sistematičan način radimo na ostvarenju svojih ciljeva, a to su rad na zaštiti i unapređenju radnih prava radnika na internetu, jasno definisanje statusa, prava i obaveza”, objašnjava Dragićević. 

Rad na predlogu i zahtevima iziskuje dosta vremena i konsultacija

Kako naglašava, odlučni su da jednom za svagda regulišu svoj status u poreskom i radnom zakonodavstvu. Do sada su uradili dva intervjua sa stručnjacima u oblasti na svojoj Facebook stranici, a u planu su im razgovori s ostalim ekspertima, kako bi iz svih uglova osvetlili problem. 

Rad na predlogu i zahtevima iziskuje dosta vremena i konsultacija sa raznim stručnjacima iz oblasti poreskog i radnog prava, te ćemo u saradnji sa njima u budućnosti nastaviti da definišemo pojedinosti i detalje u okviru naših predloga i zahteva.”

Čini se da je do skora uspavanu zajednicu probudilo saopštenje Poreske uprave. Ona sada treba da prođe put od usamljenih pojedinaca, do organizovane grupe. Masovnost postoji, međutim pitanje je kako da frilenseri, koji po prirodi ne žele da se povinuju sistemima i većini, sada prihvate i podrže predloge s kojima nisu potpuno saglasni. Kako da ta zajednica ne bude samo masovna, već i jednoglasna u svojim zahtevima?  

„Inicijativa je spremna da se uhvati u koštac sa svim pravno-birokratskim problemima radnika na internetu koje je trebalo odavno razjasniti i rešiti”, poručuje Dragićević donosiocima odluka, ali da bi se uopšte selo za sto s njima, treba odlučiti ko će za tim stolom sve sedeti. 

Još o temi: 

Šta o frilenserima koji ne plaćaju poreze misle njihove kolege koje to redovno rade?

Da li frilenseri mogu da se organizuju i urede svoje poslovanje kako bi ga zaštitili u budućnosti?

Payoneer: Nismo u kontaktu s Poreskom upravom, poštovaćemo zakone, Srbija je u top 10 tržišta

Podsetimo, ministar finansija je rekao kako želi da razgovara s radnicima na internetu i da je Ministartvo finansija spremno da menja zakone zbog frilensera.

Petar Paunović

Objavio/la članak.

utorak, 27. Oktobar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije