Srbija u top 5 svetskih startap ekosistema po broju pristupačnog kvalitetnog kadra, blockchain i gejming vodeći podsektori

Vrednost domaćeg startap ekosistema je 303 miliona dolara, ali na osnovu metodologije nisu uvršteni startapi bez investicija i oni registrovani izvan Srbije.

Još u januaru je najavljeno da će Startup Genome na ideju Inicijative Digitalne Srbije“ uvrstiti beogradsko-novosadski startap ekosistem u svoj čuveni godišnji izveštaj. Od danas je celokupan izveštaj dosupan javnosti, a domaći ekosistem je jedan od 54 analizirana i jedini koji je posmatran u centralno-istočnoj Evropi.

Samo istraživanje našeg startap ekosistema pokrenula je Inicijativa „Digitalna Srbija“, a realizovala ga je američka organizacija Startup Genome, uz podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj i UNICEF-a.

Ekosistem Severne Amerike najvitalniji

Analizu postojećih startap ekosistema autori izveštaja su počeli posmatranjem podrške države startapima. Prema generalnim zaključcima podrška startapima najčešće dolazi u obliku napora da im se obezbedi finansiranje i pristup kapitalu, kao i SSOP-i (Startup Support Organizations and Programs). S druge strane, javne politike su najmanje usmerene na rešavanje problema koji se tiču stečaja, a zatim i diverziteta i inkluzije.

Sasvim očekivano, kada se svetski startap ekosistemi rangiraju po performansama, finansiranju, veličini tržišta, povezanosti, dostupnom talentu, iskustvu i znanju kojima raspolažu, Silicijumska dolina izbija na prvo mesto. Za njom slede Njujork, London, Peking i Boston, s tim da Peking i London dele treće mesto.

U izveštaju se ističe i amsterdamska StartupDelta koja je napravila najznačajnije pomeranje na listi popevši se sa 19. mesta u 2017. godini na 15. u ovoj. Razlog za ovo pomeranje autori izveštaja vide u dva IPO-a vrednosti od ukupno dve milijarde dolara koja su se desila prethodne godine (startapi Adyen i Elastic sada zajedno teže gotovo 30 milijardi dolara). U isto vreme izražena je i sumnja da će ova scena nastaviti da proizvodi startape čija se vrednost meri u milijardama.

Očigledno je i da Severna Amerika i dalje dominira listom. Čak 14 od 30 najvitalnijih startap ekosistema smešteno je na ovom kontinentu, od čega je čitavih 12 u SAD.

Izveštaj skreće pažnju i na ekosisteme koje treba da posmatramo u budućnosti, pa tako lista Next 30 upućuje na to da ravnomerno širenje startapa možemo da očekujemo po azijsko-pacifičkoj regiji, Evropi i Severnoj Americi.

Fintech startapi stare, deep tech u povoju

Po Startup Genome-u životni ciklus različitih startap podsektora sastoji se iz rasta, zrele faze i starenja.

Faza rasta mahom obuhvata deep tech startape (pod kojima u Startup Genome-u podrazumevaju startape koji se u velikoj meri oslanjaju na tehnološka dostignuća) i oni su najbrže rastuća grupa. U njoj cvetaju oni koji se bave naprednom proizvodnjom i robotikom (Advanced Manufacturing & Robotics), blockchainom, agtechom i novinama koje se tiču hrane (Agtech & New Food) i veštačkom inteligencijom.

Fintech je u kasnoj zreloj fazi, dok se digitalni mediji i gejming već nalaze u fazi starenja.

Bez obzira na postojeće podsektore i njihov generalno usporen rast, novi podsektori ne prestaju da se pojavljuju (npr. kvantno računarstvo).

Srbija je među vodećim zemljama po broju blockchain developera

Što se tiče domaćeg startap ekosistema, Beograd i Novi Sad se nalaze u ranoj fazi razvoja. A glavne brojke koje opisuju našu startap scenu kažu sledeće:

  • Vlada je uložila 79 miliona dolara u infrastrukturu koja neguje startap kulturu.
  • Vrednost startap ekosistema je 303 miliona dolara (međutim, na osnovu metodologije nisu uvršteni startapi bez investicija i oni registrovani izvan Srbije).
  • Broj startapa u ekosistemu kreće se između 200 i 400, što domaći ekosistem smešta u prvu fazu razvoja.
  • Srbija je u top pet ekosistema po broju pristupačnog kvalitetnog kadra.

Prema izveštaju, olakšice koje bi mogle da utiču na osnivače startapa kada razmišljaju gde da ih pokrenu na strani Beograda i Novog Sada stoje nizak porez na dobit i talentovana radna snaga. Uz to, srpski ekosistem je ocenjen najvišom ocenom (10) za rast investicija u domaće startape i za nijansu slabijom (9) za rast ukupnog broja startapa. Komentarišući rezultate, generalni direktor Inicijative „Digitalna Srbija“  Nebojša Đurđević je izjavio:

Srbija ima perspektivan startap ekosistem u kome su se najuspešniji startapi samofinansirali. Sada imamo aktivno učešće i privatnog i javnog sektora sa fokusom na dalji ubrzani razvoj ekosistema, uključujući finansiranje startapa u ranoj fazi rasta.

Upravo je samofinansiranje jedan od razloga za obeshrabrujuću vrednost domaćeg ekosistema (303 miliona dolara u odnosu na pet milijardi). Kako se po metodologiji istraživanja pri računanju ukupne vrednosti ekosistema isključuju startapi bez investicija i oni koji nisu registrovani u Srbiji, neka od najzvučnijih imena naše startap scene nisu ušla u računicu. Tako su van zbira ostale investicije Seven Bridgesa i akvizicija Frame-a, kao i oni koji za svoj rast imaju da zahvale sopstvenim sredstvima (Nordeus, activeCollab, FishingBooker…).

Osim što je vrednost čitavog ekosistema ispod svetskog proseka, ispod proseka su i finansiranje startapa u ranoj fazi — i generalno i po startapu, kao i plate developera u Srbiji.

Ipak, zanimljivo je da izveštaj Srbiju stavlja u top pet zemalja po broju blockchain developera, zbog čega ima i značajan broj blockchain startapa i dva ICO-a vredna pomena — GameCredits (56 miliona dolara) i OriginTrail (22 miliona dolara).

Startup Genome prepoznao je i domaću gejming scenu, u kojoj, naravno, dominira Nordeus sa svojom fudbalskom aplikacijom koja okuplja 180 miliona korisnika zahvaljujući kojima je u prošloj godini prihodovao 75 miliona dolara. Primetna pojava je i akvizicija 3Laterala, kao i osnivanje Asocijacije industrije video igara Srbije.

U narednim mesecima Inicijativa Digitalna Srbija“ nastavlja saradnju sa Startup Genome-om, pa možemo da očekujemo još detaljniju analizu domaćeg ekosistema.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Sanja Vatić

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu