Mala domaća privreda je na respiratoru i hitno su nam potrebne mere pomoći, kako bi mali domaći privrednici opstali”, rekla Slađana Trajković iz udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, na danas održanom „Protest upozorenja male privrede” ispred Ministarstva finansija.

Protestu su se pridružili i članovi Udruženja radnika na internetu, koje je pred istom institucijom, pre skoro mesec dana, iznelo svoje zahteve. Kako za Startit Dnevnik kaže predsednik tog udruženja Miran Pogačar, frilenserima i malim privrednicima su životi blokirani” i zato su danas na zajedničkom protestu.

Dobar deo radnika na internetu ne može da radi u ovakvoj situaciji, kada im Poreska uprava preti kontrolama. Oni ne znaju da li da skidaju zarađeni novac, da li da se registruju kao preduzetnici, što im ne odgovara, da li da odu iz ove zemlje i u nekoj drugoj podižu novac… Mi se borimo za to da možemo da radimo i živimo i zato podržavamo druge koji se bore za iste principe.”

Pravedno uvođenje frilensera u poreske tokove jedan je od zahteva Zaštitnika, ukazala je Milena Amon iz te organizacije.

Nećemo dozvoliti da nam oterate to što vredi, mlade ljude koji imaju mozga. Naš zahtev je da se frilenseri na pravedan način uvedu u poreske tokove. Ne mogu da im se naplaćuju nameti unazad, da im se napakuju kamate, u cilju da se oteraju”, rekla je Amon.

Pročitaj i: 
Istine i zablude o poreskom postupku: Da li će frilenseri završiti u zatvoru i može li izbegavanje poštara da ih spase?  

2 načina da radite za stranog klijenta, a da vam većina zarade ne ode na poreze

Međutim, frilenseri i mala privreda, iako imaju slične zahteve i iste nadležne institucije s kojima treba da pregovaraju, njihovi problemi se razlikuju, ukazuje Pogačar. On se nada da će država pomoći malim privrednicima, pa bi njihovi problemi trebalo da se reše kada prođe kriza izazvana pandemijom, ali smatra da problemi frilensera zahvataju mnogo duži period.

Problem koji mi imamo se tiče načina na koji radimo. Da li će država da nas oporezuje unazad, i da zahteva da platimo poreze i doprinose za koje niko nema para? Insistiraćemo na pregovorima, a preduzećemo i direktne akcije da do njih dođe. Nećemo stati ovde. O nekim akcijama ćete biti obavešteni, a o nekima nećete jer će biti takve vrste”, zaključuje Pogačar.