„Mala domaća privreda je na respiratoru" — održan protest ispred Ministarstva finansija

Domaći privrednici, preduzetnici i frilenseri trenutno održavaju najavljeni protest.

Petar Paunović
02/12/2020

U toku je „Protest upozorenja male privrede” ispred Ministarstva finansija, a povod je taj što su „nadležna ministarstva i Vlada Srbije dala sebi za pravo da ograničavaju pravo na rad privrednicima, a istovremeno od njih traže da plate dažbine, pa čak i akontaciju poreza na dobit koja se naplaćuje unapred”, stoji u saopštenju za javnost organizatora.

Slađana Trajković, iz udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije” izjavila je da je glavni cilj skupa da se skrene pažnja na njihove probleme:

Mala domaća privreda je na respiratoru i hitno su nam potrebne mere pomoći, kako bi mali domaći privrednici opstali.

Nadamo se da će naši apeli stići do relevatnih institucija i da će neko sesti da razgovora sa nama. Mi imamo predloge i hoćemo da nađemo zajedničko rešenje koje će biti dobro i za nas i za njih.”

U saopštenju za javnost je stajalo i kako je pandemija iznela na videlo sve probleme poreskog sistema. Organizatori smatraju da je paket pomoći, koji je bio usmeren na očuvanje radnih mesta, prouzrokovao još veće gubitke privrednicima pošto su na svaki minimalac koji je isplaćen neto u okviru paketa pomoći, imali obavezu da plate poreze i doprinose od januara 2021.

Dalje, nisu smeli da otpuštaju radnike, pa su morali da obezbede još pet i po meseci punih zarada. Pošto su pali prihodi, nije bilo ni sredstava od kojih mogu da se isplate ove zarade.

Zahtevi organizatora protesta su sledeći:

Petar Paunović

Objavio/la članak.

sreda, 2. Decembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije