Prošle godine paušalci 46.500 puta obračunali porez preko kalkulatora Poreske uprave, od danas stižu nova poreska rešenja

Iz Poreske uprave je stigla vest da će ove nedelje svi paušalci dobiti poreska rešenja koja će biti poslata u elektronskom obliku preko njihovog portala.

Marko Marković
15/01/2020

Preduzetnici paušalci su do sada imali nezanemarljiv problem sa kašnjenjem poreskih rešenja, tako da su tek nakon nekoliko meseci tekuće godine (a ponekad i nakon dve godine) dobijali informaciju kolika je visina njihove poreske obaveze i retroaktivno plaćali dugovanja. Kako je krajem 2019. usvojen Predlog kojim je definisano po kojoj formuli će se obračunavati paušalni porez, uslediće period aklimatizacije koji nikako ne može da pomogne ovom problemu.

Međutim, krajem prošle godine pušten je u rad kalkulator za obračun paušalnog poreza koji preduzetnicima paušalcima pomaže da izračunaju visinu poreza za naredne četiri godine. Potrebno je samo da se unesu osnovni podaci poput delatnosti, osnovice sa prethodnog rešenja i opštine na kojoj su registrovani i dobija se iznos poreza i doprinosa zaključno sa 2023. godinom.

Kako procenjuju u NALED-u, Poreska uprava će zbog ovoga biti rasterećena izrade više od 350.000 rešenja godišnje. Poreski inspektori će zbog toga biti preusmereni sa administrativnih poslova na „terenski rad”.

Tome u prilog govori i objava sa kraja prošle godine, da je za mesec dana od lansiranja kalkulator već iskorišćen 46.500 puta. Najviše obračuna je urađeno u Beogradu — nešto manje od 15.000, zatim u Novom Sadu 3.817 i Nišu 2.476. Što se tiče delatnosti, programeri su najčešće računali visinu poreske obaveze — oko 11.000 puta. Slede ih konsultanti za poslovanje i IT sa 5.219, pravnici 2.646, računovodstveni, knjigovodstveni i revizorski poslovi 2.224, inženjeri 1.691 i dizajneri 1.383.

Kalkulator je razvio NALED u saradnji sa Poreskom upravom u okviru četvorogodišnjeg projekta Javno-privatni dijalog za razvoj koji finansira USAID, a deo je šire inicijative za automatizaciju procedura za paušalno oporezivanje, koju su pokrenuli NALED i Udruženje za razvoj preduzetništva iz Niša. Cilj je da se za preduzetnike paušalce omoguće efikasnije procedure, smanjenje birokratije i predvidivost poslovanja.

Uz ovo, predviđeni su još neki podsticaji, izjavila je direktorka za regulatornu reformu NALED-a Jelena Bojović. Naime, pored početnika u biznisu koji mogu da očekuju nižu poresku osnovicu tokom prve tri godine poslovanja, isto važi za mlađe od 30 i starije od 55 godina, porodilje, osobe sa invaliditetom i osobe kod kojih se javila duža bolest. Takođe, preduzetnici koji se bave starim zanatima će imati umanjenje poreske osnovice, a od sada će i automehaničari i računovođe moći da posluju kao paušalci.

Poreska rešenja prvi put nisu na papiru

Iz Poreske uprave je stigla vest da će ove nedelje, do petka, svi paušalci dobiti poreska rešenja koja će po prvi put biti poslata u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave.

Za preuzimanje rešenja paušalci moraju da poseduju kvalifikacioni digitalni sertifikat. Uz šifru koja se besplatno dobija u MUP-u, lična karta sa čipom takođe može da posluži za ulazak na portal ePorezi i sanduče u kome je poresko rešenje. Sve novoosnovane firme rešenje o paušalnom porezu dobijaće u roku od 48 sati.

Novi uslovi za računanje paušalnog poreza

Nova godina nam je, između ostalog, donela i nove uslove koji se tiču preduzetničkog načina poslovanja. Krajem 2019. usvojene su izmene u Zakonu o porezu na dohodak građana — kojim je preciznije definisano ko sme da ima status preduzetnika, i Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje — kojim se predviđaju olakšice za novozaposlene.

Dok je početak primene Testa samostalnosti, koji sadrži kriterijume po kojima će se utvrđivati da li je preduzetnik zaista nezavisan, odložen za 1. mart 2020, planirane olakšice su postale dostupne 1. januara.

Podsećamo da će kompanije biti oslobođene plaćanja dela poreza na zarade i doprinose za PIO za lica koja zaposle a koja nisu bila u radnom odnosu tokom 2019, pod uslovom da povećavaju broj zaposlenih. Ove olakšice se odnose na prethodno nezaposlena lica, uključujući i one preduzetnike koji ne prođu takozvani Test samostalnosti. Ukoliko ispune potrebne uslove, za ta lica kompanije neće morati da plate oko 70 odsto poreza tokom 2021, oko 65 odsto 2022. i oko 60 odsto 2023.

Bez obzira na najavljeno umanjenje poreza, ove promene su doživljene kao veoma kontroverzne. U srpskom IT-u se značajan deo ekosistema, oko 8.000 preduzetnika, paušalno oprezuje — što znači da će se efekat osetiti u celoj grani.

Ukoliko imate neke nedoumice ili pitanja oko efekata reforme preduzetničkog oblika poslovanja, od pomoći može da vam bude stranica na kojoj smo pokušali da odgovorimo na najčešća pitanja zajednice.

Marko Marković

Objavio/la članak.

sreda, 15. Januar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Milan

sreda, 22. Januar, 2020.

Nedelja prodje, a ja resenje dobio nisam :). Jel dobio neko novo resenje?

Ana

nedelja, 19. Januar, 2020.

gde se možw čovek obučiti za osnivanje adekvatne preduzetničke delatnosti? postoji li takva obuka, tečaj ili sl?

Marjan

subota, 18. Januar, 2020.

@Milos Verovatno si stavio kao osnovicu tih 28000. Osnovica piše u rešenju koje je stiglo od poreske, verovatno je u rangu 50-60000 za te doprinose, to treba staviti u kalkulator.

Milos

petak, 17. Januar, 2020.

Potpuno nelogicno radi ovaj kalkulator ili sam ja nesto propustio. 2019. porezi i doprinosi su mi iznosili oko 28000, a ove godine ce biti manji od 15000, pa 2021. i 2022. za po 1000 din veci, a 2023. cak 42000.