Sektor u kojem stalno fali radne snage prošlog meseca beleži osetan pad u broju oglasa za zapošljavanje, što je realnost u gotovo svim industrijama. U njemu je broj zahteva poslodavaca iz IT sektora za novim zaposlenima pao za gotovo pola u odnosu na mart prošle godine. 

Istovremeno, ukupna potražnja za IT kadrom nije znatno opala, s obzirom da je drugim industrijama sada on još potrebniji, pokazuje istraživanje Inicijative “Digitalna Srbija”, rađeno na osnovu analize podataka na sajtovima za zapošljavanje Infostud Grupe. 

Ono pokazuje i da 40 odsto poslodavaca razmišlja o smanjenju plata, svaki 10 o otpuštanju zaposlenih, a da tražnju za IT stručnjacima održavaju drugi sektori. 

U martu tradicionalno skoči potražnja za četvrtinu, ove godine pad  

Kada bi se pogledao odnos broja IT oglasa za zapošljavanje u februaru i martu ove godine, pomislili bismo da nije bilo značajnih promena na tržištu budući da je on isti. Međutim, po podacima iz prethodnih godina se vidi da u martu broj oglašenih IT pozicija skače, tako da je samo prošle godine bio za četvrtinu veći nego u februaru, kako u samom IT sektoru, tako i u ukupnom broju oglašenih pozicija za IT stručnjake. 

Statistika je poraznija kada se posmatraju samo poslodavci u IT sektoru. U odnosu na februar broj oglasa u martu ne da nije skočio, već je opao za petinu, a u odnosu na isti mesec 2019. za gotovo 40 odsto. 

“Prisilna digitalizacija” tradicionalnog sektora: Pet puta više oglasa iz ne-IT sektora za zapošljavanje IT struke 

Ono što ipak održava nivo potražnje IT stručnjaka, jeste činjenica da je mnogim industrijama usled pandemije potreba digitalizacija. Zato su odlučili da profesionalce iz ove oblasti imaju među svojim zaposlenima. Poređenja radi, u martu prošle godine, svega 8 odsto oglasa za IT stručnjake nije bilo iz samog sektora, a prošlog meseca je taj broj skočio na 44 procenta. To znači da je pet puta više oglasa van IKT-a.

“Ovi podaci ukazuju na to da je održanje otvorenih pozicija u IT sektoru bio pre svega zahvaljujući poslodavcima iz drugih sektora. Imajući u vidu da je za veliki broj industrija digitalizacija nužna kako bi se održalo poslovanje u uslovima pandemije, ne čudi da su odlučili da pojačaju svoje in-house kapacitete.” 

Bilo da dolazi direktno iz IT sektora ili iz “tradicionalnih” grana privrede, digitalizacija se dominantno potražuje na tržištu rada. To pokazuje i da se najmanji pad u apsolutno broju oglasa desio upravo za IT poslove koji su se do sada kretali između 11 i 14 odsto ukupnog broja, dok sada iznose 19. 

Ko zapošljava tokom pandemije, zapošljava više

Nema detaljnih podataka o tome da li je zapošljavanje IT stručnjaka potrebno usled povećanja posla u određenim industijama ili konačne odluke da se proces digitalizacije ubrza, ali oni koji zapošljavaju čine to snažnije nego pre, a oglasi se odnose uglavno na pudno radno vreme, s očekivanim povećanjem zahteva za rad od kuće. 

“Iako je broj oglasa bio gotovo na istom nivou u februaru i martu ove godine, broj poslodavaca koji su poručili oglase u martu je manji u odnosu na prethodni mesec. To znači da su oni poslodavci koji zapošljavaju u periodu pandemije, oglasili veći broj pozicija.”

Tek svaki 10. poslodavac razmišlja o otkazima, 40 odsto smanjuje plate 

Kada govorimo o već zaposlenima, tek svaki deseti poslodavac i IT sektoru planira otpuštanje svoji radnika, pokazuje ovo istraživanje. To ohrabruje i možda pokazuje da je na početku IKT sektor bio obazriviji, s obzirom na to da je u anketi Vojvođanskog IKT Klastera, od pre mesec dana, trećina kompanija mislila da će morati da otpušta radnike. 

Odsustvo otkaza je višestruko opravdano. Kako je za Startit Dnevnik objašnjavao Mihailo Gajić, ekonomski analitičar u Libeku, otpuštanje nije dobro rešenje za krize koje traju dva do tri meseca, jer stare zaposlene teško možete da povratite, a teško ćete doći i do novih, posebno u IT sektoru i uspeti da zadovoljite potrebe tržišta. Zato, o otkazima ima malo reči, ali 40 odsto digitalnih kompanija razmišlja o umanjenju plata.

Moguće smanjenje plata na nivou celog sektora

Kako u analizi istraživanja navode autori, mogući ishod je da će oni koji imaju mogućnost da zadrže zaposlene, i to urade bez smanjenja zarade, u dugom roku profitirati kroz veći stepen zadržavanja talentovanih kolega. 

“Pored toga, uz manja otpuštanja i verovatna smanjenja zarade kod bar trećine zaposlenih, dodatna prilika se otvara za one koji odluče da u ovom periodu zapošljavaju. Pored ovoga, vrlo je moguće da ćemo u narednom periodu videti i smanjenje zarada u ovom sektoru.” 

Izneti podaci su samo deo šireg istraživanja DSI, o kome smo već pisali, ukazujući da svaki 10. domaći startap strahuje da će se ugasiti zbog pandemije. Situacija je još lošija u Silicijumskoj dolini, dok domaći frilenseri govore kako ih klijenti ignorišu i odugovlače rok isplate. Ostale o uticaju pandemije na IT sektor čitajte u podebnoj rubrici