Kod 2/3 uslužnih IT firmi Srbije opada potražnja usled pandemije

Zaposleni u trećini kompanija će biti u problemu, a tek svaki deseti veruje da će imati porast cena. 

Više od 200 ispitanika učestvovalo je u istraživanju Vojvođanskog IKT klastera o uticaju pandemije na poslovanje IT sektora. Brojke nisu obećavajuće, ali iako više od 65 odsto smatra da će potražnja njihovih proizvoda opasti u naredna tri meseca, više od polovine veruje da to neće uticati na smanjene broja zaposlenih i cena. 

Kako bi se napravio dobar uvid u promene, ispitanici su odgovarali na stanje u njihovoj kompaniji tri meseca pre izbijanja pandemije COVID-19. Dvoje od petoro je odgovorilo da su njihovi biznisi bili u rastu u prethodna tri meseca, dok je svaki drugi bio bez promena, a tek nešto više od 6 odsto je bilo u padu. 

Kada se govori o potražnjama usluga u ukupnom broju odnos je vrlo sličan, 56,36 odsto je bilo u porastu, dok  je 32,73 bez promena. Više od polovine (52,73) je imalo stabilnu ekonomiju, dok je 39,09 bilo u periodu jačanja. 

Svega oko šest odsto preduzetnika je pre pandemije bilo u padu na svim poljima. Međutim, u periodu od tri meseca nakon pandemije, tek svaki deseti veruje da će imati porast tražnje, svaki četvrti da će ostati na istom nivou, dok dve trećine očekuju pad od 10 do 60 odsto, a 8 odsto njih da će taj pad biti gotovo potpun. 

Kada govorimo o ukupnim brojkama, 65 odsto misli da će se potražnja smanjiti, svaki deseti da će biti bez promena, a petina veruje da će imati rast u tražnji. 

Zaposleni u trećini kompanija će biti u problemu, ako pogledamo odgovore ispitanika. Iako više od polovine ne najavljuje promene, 32,73 odsto smatra da će se broj zaposlenih smanjiti, a samo 6,36 veruje u porast. Te brojke su u potpunoj suprotnosti s onima koje su bile tri meseca pre krize, jer broj zaposlenih je kod dvoje od petoro preduzetnika porastao.  

Što se cena usluga tiče u naredna tri meseca, 56,36 odsto smatra da tu neće biti promena, dok 28,18 misli da će se smanjiti, a u rast veruje tek svaki dvadeseti. 

 

 

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Petar Paunović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu