Analitičari tumače prva otpuštanja u startapima iz Silicijumske doline kao najavu teških vremena

Startapi iz raznih oblasti pogođenih epidemijom, poput putovanja, transporta ili trgovine luksuznih dobara smanjuju troškove otpuštanjem radnika.

Tanja Marin
26/03/2020

Kako premosi The Information posledice ekonomske krize izazvane pandemijom virusa COVID-19 ne zaobilaze nijednu granu privrede, pa na nju nisu ostali imuni ni neke od najbrže rastućih kompanija i startapa iz čuvene Silicijumske doline.

Pojedini startapi, čija je karakteristika i u normalnim okolnostima da se konstantno bore da rastu i napreduju, nisu u stanju da pregrme ovu krizu. Kako navode novinari ove publikacije, neki će je pak iskoristiti kao pogodan izgovor da prestanu sa radom, iako nisu imali izgleda da opstanu i pre početka pandemije.

Startapi podržani VC investicijama primorani su da ovih dana prilagode svoje poslovanje kako bi se na najbolji mogući način izborili za smanjenjem potražnje za njihovim proizvodima i uslugama.

Ono što se ovih dana može čuti širom Silicijumske doline je da će ovu pandemijom izazvanu ekonomsku krizu prebroditi stabilni startapi, dok će oni koji su i pre krize opstajali na staklenim nogama nestati.

Prema navodima The Information-a nakon ove krize vrlo je moguće da će VC investitori imati mnogo veće udele u vlasništu startapa, a sami investitori su primetili velike promene u finansiranju startapa, jer se svaki dogovor prepravlja, preispituje ili otkazuje.

Četiri startapa, koji posluju u različitim industrijama, od ugostiteljstva preko turizma do online maloprodaje, je donelo odluku da otpusti 20 odsto svojih radnika kako bi smanjili troškove i uveli mere štednje. Eight Sleep (startap koji se bavi online prodajom dušeka), Triplebyte (startap koji je kreirao tech alat za regrutovanje), The Guild (startap koji posluje u oblasti hotelijerstva) i Cabin (bavi se izdavanjem luksuznih spavaćih kabina u autobusima) su otpustili ukupno 75 tehničkog i netehničkog osoblja. Iako ne zvuči kao veliki broj otpuštenih ovo je samo pokazatelj onoga što sledi, jer su ovo verovatno tek početne mere.

U isto vreme, startap Lime, koji se bavi iznajmljivanjem električnih trotineta, razmatra otpuštanje radnika kao opciju, pošto je zbog celokupne siticuacije bio primoran da stopira svoje poslovanje na većini tržišta.

Ovakve mere nisu nimalo iznenađujuće pošto je za većinu startapa, koji uglavnom i nemaju izuzetno veliki broj zaposlenih, najbrži i najednostavniji način da smanje troškove u vreme kada potražnje i prihoda nema. Ovaj period za njih nije pitanje da li će manje novca trošiti na pojedine izdatke, već je pitanje opstanka.

Podsetimo, Francuska je odlučila da pomogne startapima sa četiri milijarde evra, jer je prepoznala njihov značaj za razvoj ekonomije i povećanje zaposlenosti, kao i to što imaju važnu ulogu tokom pandemije korona virusa i izolacije stanovništva.

Tanja Marin

Objavio/la članak.

četvrtak, 26. Mart, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije