Francuska izdvojila 4 milijarde € za pomoć startapima jer „razvijaju ekonomiju i povećavaju zaposlenost” 

Sigurno nije bilo bez značaja to što startape vide kao važne tokom pandemije korona virusa i izolacije stanovništva.

Francuska i državni investicioni fond Bpifrance doneli su odluku da izdvoje  četiri milijarde evra za sveobuhvatnu podršku francuskim startapima.

Vlada je prepoznala značaj startapa kao rastućeg dela ekonomije  države, a veoma važnu ulogu prema rečima ministra za digitalne poslove imaju i tokom pandemije i izolacije stanovništva. On je naglasio da startapi rade na projektima koji daju mogućnost stanovništvu da zakažu preglede sa svojih pametnih uređaja, da nabave potrebne lekove, olakšavaju ljudima rad od kuća i bave se isporukom, piše Tech crunch

Startapi koji su bili u procesu nove runde finansiranja moći da kroz program “Investicija za budućnost” Bpifrance fonda dobiju privremeni zajam kako bi premostili period do sledeće runde finansiranja. Pojedini VC fondovi i kompanije će potpuno povući ili ublažiti uslove pod kojima su sa startapima sklopile ugovore o finansiranju, dok će drugi usporiti proces ulaganja. Za ovu namenu Bpifrance je izdvojio 80 miliona evra, koliko će izdvojiti i pojedini investitori. 

Kreiranju se i mera za održavanje likvidnosti za startape u ukupnom iznosu od  dve milijarde evra. Oni će imati mogućnost da dobiju novac za plate zaposlenih koji rade u Francuskoj, za period od najviše dve godine ili u visini od 25 odsto godišnjih prihoda, u zavisnosti od toga koji je iznos veći, a omogućiće i brži povrećaj PDV-a i poreza za instraživačke i razvojne investicije. 

Pomoć startapima je samo jedna od mera Francuske za pomoć kompanijama, jer je već odobrila odlaganje isplate poreza, zakupnina i režija kompanijama i biznisima koji imaju problema sa prihodima. Ono što je svakako značajnije za radnike u kompanijama koje moraju da prekinu sa radom u ovom periodu, je to što neće biti otpuštanja radnika, već će oni dobiti od 84 do 100 odsto plate, koje će država iz budžeta nadoknaditi preduzećima.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Tanja Marin

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu