Francuska izdvojila 4 milijarde € za pomoć startapima jer „razvijaju ekonomiju i povećavaju zaposlenost” 

Sigurno nije bilo bez značaja to što startape vide kao važne tokom pandemije korona virusa i izolacije stanovništva.

Tanja Marin
25/03/2020

Francuska i državni investicioni fond Bpifrance doneli su odluku da izdvoje  četiri milijarde evra za sveobuhvatnu podršku francuskim startapima.

Vlada je prepoznala značaj startapa kao rastućeg dela ekonomije  države, a veoma važnu ulogu prema rečima ministra za digitalne poslove imaju i tokom pandemije i izolacije stanovništva. On je naglasio da startapi rade na projektima koji daju mogućnost stanovništvu da zakažu preglede sa svojih pametnih uređaja, da nabave potrebne lekove, olakšavaju ljudima rad od kuća i bave se isporukom, piše Tech crunch

Startapi koji su bili u procesu nove runde finansiranja moći da kroz program “Investicija za budućnost” Bpifrance fonda dobiju privremeni zajam kako bi premostili period do sledeće runde finansiranja. Pojedini VC fondovi i kompanije će potpuno povući ili ublažiti uslove pod kojima su sa startapima sklopile ugovore o finansiranju, dok će drugi usporiti proces ulaganja. Za ovu namenu Bpifrance je izdvojio 80 miliona evra, koliko će izdvojiti i pojedini investitori. 

Kreiranju se i mera za održavanje likvidnosti za startape u ukupnom iznosu od  dve milijarde evra. Oni će imati mogućnost da dobiju novac za plate zaposlenih koji rade u Francuskoj, za period od najviše dve godine ili u visini od 25 odsto godišnjih prihoda, u zavisnosti od toga koji je iznos veći, a omogućiće i brži povrećaj PDV-a i poreza za instraživačke i razvojne investicije. 

Pomoć startapima je samo jedna od mera Francuske za pomoć kompanijama, jer je već odobrila odlaganje isplate poreza, zakupnina i režija kompanijama i biznisima koji imaju problema sa prihodima. Ono što je svakako značajnije za radnike u kompanijama koje moraju da prekinu sa radom u ovom periodu, je to što neće biti otpuštanja radnika, već će oni dobiti od 84 do 100 odsto plate, koje će država iz budžeta nadoknaditi preduzećima.

Tanja Marin

Objavio/la članak.

sreda, 25. Mart, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije