Besplatni edukativni programi za osnovce ovog leta u Startit Centru Šabac

U Startit Centru Šabac ovog avgusta će biti održana dva trodnevna događaja za decu: napredni kurs Scratcha u prepodnevnom terminu i Game design radionica za decu u popodnevnom terminu.

bojana zavađa - 10. Jul, 2018.

Startit Centar Šabac od 7. do 9. avgusta organizuje besplatne kurseve i radionice za različite uzraste dečaka i devojčica. Programi na koje se učenici osnovnih škola mogu trenutno prijaviti su napredni kurs Scratcha i radionica Game Designa.

Napredni kurs Scratcha je namenjen učenicima od četvrtog do osmog razreda osnovne škole koji su pohađali osnovni kurs Scratcha ili su imali prilike da se upoznaju sa ovim programom i potrebno je da dete na kurs donese svoj računar.

Radionica Game Designa je namenjena učenicima od drugog do šestog razreda osnovne škole i za pohađanje ove radionice učenicima nije potreban računar.

Termini radionica 

O naprednom kursu Scratcha

Scratch je programski jezik, kao i zajednica korisnika. U njemu deca (ali i odrasli) mogu da stvaraju interaktivne medijske sadržaje kao što su priče, crtani filmovi i video igre.

Korisnici sadržaje mogu da dele, da sarađuju na stvaranju novih, čime se omogućava da se deca neprestano kreativno izražavaju, uče kako da sistemski misle i primenjuju osnovna znanja iz računarstva.

Radionica Game designa

Game design je veština osmišljavanja igara, postavljanja i razvijanja koncepta igre. Kurs je zamišljen kao praktična i zabavna aktivnost koja razvija maštu, sistemsko razmišljanje i kreativnost.

Kroz pravljenje tradicionalnih igara od papira, figurica, kartica i kockica deca stiču iskustva koja ih osnažuju da u svetu igara, pa i računarskih postanu – autori, a ne samo potrošači.

O predavaču

Ranko Trifković se nakon karijere u novinarstvu pridružio Supersonic Parachute timu i počeo putovanje ka razvoju igara, najpre kao pisac za igre, zatim kao njihov dizajner i producent. Uporedo s time je pravio i svoje eksperimentalne igre, okupljao indi scenu i bavio se aktivizmom u vezi sa stvaranjem igara.

Iskustvo u pedagogiji je stekao tokom 15 godina rada u pozorištu kroz mnoštvo radionica sa decom i odraslima. Prateći razvoj svoje dece kroz školu Scratcha u dečjem kulturnom centru Agora u Segedinu, odlučio je da prilagodi zvanični školski kurikulum MIT-a petodnevnim radionicama.

Uslovi za upis

Depoziti su deo standardne prakse kojom osiguravamo da ćemo mesta i sadržaje pružati onim učesnicima koje to zaista zanima i njihov povratak osiguran je Ugovorom.

Utisci sa Leta dečijih programa

Kako je bilo na prethodnim kursevima i kakvi su utisci dece koja su prošla kroz naše programe, ali i roditelja možete pročitati u tekstovima koje je napisao naš predavač Ranko Trifković:

Kad deca više neće da gledaju crtaće: Utisci iz prve nedelje Leta dečijih programa
Tajna dobrog podučavanja je učenje kroz istraživanje — 2. nedelja dečjih programa
Utisci sa trećeg jednonedeljnog kursa programiranja igara u Scratchu
Bolje se uči uz jasan cilj — utisci nakon četvrte nedelja kursa programiranja za klince i klinke

Prijava

Napredni kurs pravljenja igara će biti održan od 7. do 9. avgusta u Startit Centru Šabac (Karađorđeva 27). Mesta se popunjavaju po principu „ko prvi mestu, njemu mesto”, a zainteresovana deca i roditelji prijavu za kurs mogu popuniti:

za napredni kurs Scratcha za decu — ovde
za radionicu Game Designa — ovde

Organizatori će nekoliko dana pred početak kursa e-mailom obavestiti roditelje čija su deca primljena na kurs. Dete može učestvovati u oba događaja ukoliko je ostalo mesta i ukoliko može da se obaveže da će da učestvuje na dva događaja dnevno sva tri dana.