Apple razmatra decentralizaciju, zapošljavanje izvan Silicijumske doline

Apple je tradicionalno zapošljavao u Silicijumskoj dolini, jer su ambiciozni tehnolozi žudeli da tu ostave trag kreirajući sledeći iProizvod, ali to se menja.  

Nikola Momčilović
05/07/2021

Usred pretežno negativne reakcije oko Apple-ovog plana za povratak u kancelarije ove jeseni, Bloomberg izveštava da Apple pojačava napore za decentralizaciju iz Silicijumske doline. Kako se navodi, rukovodioci na najvišim nivoima kompanije prepoznaju da će zapošljavanje i zadržavanje talenata biti jedan od najvećih izazova za budući uspeh, i sada smatraju da je decentralizacija iz Silicijumske doline ključni korak u ublažavanju tog problema.

Poznato je da zbog visokih troškova života u San Francisku, inženjeri često ne mogu da usklade život sa drugim potrebama kao što su školarine za decu ili dugoročna štednja. Po svoj prilici, tako nešto bi moglo da ima posledice i po Apple, koji bi uprkos visokim zaradama koje nudi mogao da izgubi talente, pogotovo imajući u vidu geografsku lokaciju i činjenicu da se za talentovane programere takmiči sa kompanijama poput Amazon, Google i Netflix.

Apple će uložiti dve milijarde dolara na izgradnju novih kampusa u Teksasu i Severnoj Karolini. Ovo će uz angažovanje inženjera u Kanadi, Nemačkoj, Novom Zelandu, Španiji i Velikoj Britaniji doprineti stvaranju desetina hiljada radnih mesta van Silicijumske doline. 

Kako se kompanija bude širila, Apple će na globalnom nivou implementirati hibridni način rada, kada se zaposleni budu vratili u kancelarije ovog septembra. Kao što je Startit Dnevnik prethodno pisao, od većine zaposlenih će se tražiti da dolaze u kancelariju ponedeljkom, utorkom i četvrtkom, uz mogućnost daljinskog rada sredom i petkom.

Međutim, interna anketa koju su zaposleni u Apple-u delili među sobom, pokazala je da velika većina zaposlenih ne podržava ovakav način rada i da će dobar deo inženjera napustiti kompaniju ukoliko budu primorani da se vrate u kancelarije. 

Iako je inženjerima jedan od problema skup život u Silicijumskoj dolini, deluje da sve više njih želi da nastavi da radi od kuće i nakon završetka pandemije. U nedavnom istraživanju, o kojem je Startit Dnevnik pisao, 86 odsto IT-jevaca u Velikoj Britaniji ne želi da radi iz kancelarije, dok u Srbiji trećina zaposlenih želi da radi od kuće čak i nakon korone. Pored toga, sve više domaćih IT firmi okreće se hibridnom načinu rada.

Decentralizacijom iz Silicijumske doline, Apple će značajno ublažiti problem zapošljavanja i zadržavanja kvalifikovane radne snage, ali kako programeri traže sve veću fleksibilnost na radnom mestu, postavlja se pitanje koliko će značajan biti ovaj potez i da li je za budući uspeh kompanije neophodno da pruži zaposlenima mogućnost potpunog rada od kuće?

Nikola Momčilović

Objavio/la članak.

ponedeljak, 5. Jul, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije