Da joj se obustavlja poreski postupak, jedna frilenserska je saznala kada ju je poreski instektor iz Niša o tome obavestio mejlom. Kako stoji u mejlu, koji je objavilo Udruženje radnika na internetu, „započeti postupci kontrole frilensera se obustavljaju do daljeg”.

Mejl koji je objavilo Udruženje

Taj mejl je dobila jutros, dan nakon razgovora predstavnika ovog udruženja s predsednicom Vlade, ministrom finansija i direktorkom Poreske uprave. Iako na samom sastanku nije usvojen zahtev frilensera da se postupci obustave, čini se da je bar za sada odlučeno da se s tom praksom prestane.

Kako u Udruženju poručuju, stižu im obaveštenja da se slična praksa dešava i u ostalim gradovima. Navode i da je ovo dokaz da je prvi zahtev ipak ispunjen i to dok pregovori još traju.

„Ovo je mala pobeda koju smo izdejstvovali svi zajedno i uverenje da Udruženje radi dobar posao i da će voditi računa o svim radnicima na internetu. ”

Podsetimo, nastavak pregovora je u petak, a tokom naredne dve nedelje trebalo bi da bude doneta odluka o tome kako će se oporezovati frilenseri za prethodni period, a u planu je i izrada novog zakona, koji će regulisati ovu oblast.

Frilenserima kojima su rešenja stigla treba da plate čak do 80 odsto svega što su zaradili u prethodnih pet godina, a među njima je i Vladimir kojem je zaračunato šest miliona dinara. Slična sudnima bi mogla da sačeka i više od 2.000 frilensera kojima su pozivi na kontrolu prihoda iz inostranstva stigli uoči Nove godine, ali i desetine hiljada ostalih koji su radili na ovim platformama. 

Pročitaj i:

Predsednik udruženja frilensera: „Država je pripremala rat protiv frilensera od februara”

Vladimir je insistirao da plati porez, ali kaže da mu je PU omogućila to samo prve godine — sada mu traže 6 miliona dinara