Sa protesta filensera: „Preko 2000 poziva od Poreske uprave” i „Vidimo se u redu za vizu”

Ukoliko se ne ispune zahtevi, naredni protest za 15 dana, najavljuje Udruženje radnika na internetu. 

Petar Paunović
30/12/2020

Na protestu Udruženja radnika na internetu ispred Vlade danas su se okupili frilenseri iz Beograda, Novog Sada, Niša i drugih gradova. Protest je deo reakcija na naglu promenu poreskog tretmana prihoda iz inostranstva, tačnije na to što je Poreska uprava u prethodnim nedeljama poslala više od 2.000 poziva za kontrolu prihoda, tvrde u Udruženju.  

„Vidimo se u redu za vizu”, „Naša deca ne traže subvencije”, „Ne uništavjate frilensere”, „error 404 ljudska prava nisu pronađena” – bile su samo neke od parola na ovom protestu. 

„Ovo je pljačka. Te iznose koje Poreska uprava traži niko nema da plati. Mi hoćemo legalno da radimo, hoćemo da pregovaramo i hoćemo da Poreska uprava prestane sa slanjem poziva. Ne možete da teretite frilensere za to što državavne institucije 20 godina nisu primenjivala svoje zakone”, rekao je Miran Pogačar, predsednik Udruženja

Miran Pogačar

Na protestu se obratila frilenserka kojoj je stigao poziv PU. Ova radnica na internetu, koja se predstavila kao Vesna, poručila je kolegama da ostanu pozitivni, uprkos “novogodišnjim čestitkama” koje im poreznici šalju. Upravo stopiranje tog slanja i obustava svih poreskih postupaka protiv frilensera osnovni je zahtev Udruženja, predat nadležnima 10. novembra. 

Makedonski frilenseri danas plaćaju poreze od 10%, za to su se 2015. borili na ulicama

Na kraju protesta je dat i rok od 15 dana, da se postupci obustave i sedne za pregovaračni sto, u suprotnom će se frilenseri ponovo naći na ulicama. 

Podsetimo, ministar finansija je najavio izmenu poreskih zakona tokom naredne godine i obećao da će frilenseri tada biti pozvani na razgovore, kako bi im bio rešen status. Takođe, početkom godine bi trebalo da bude formirana i randna grupa za izmenu Zakona o radu u koju Udruženje planira da se uključi.  

Petar Paunović

Objavio/la članak.

sreda, 30. Decembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije