Da se država dugo pripremala za ono što će sredinom oktobra postati agonija frilensera, tvrdi Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu. 

„Još 2019. godine je ovo bilo u planu, a država je već godinama znala šta se dešava, s obzirom na to da banke imaju obavezu da u roku od 30 dana Narodnoj banci šalju informacije o uplatama iz inostranstva. Kako bi znali kako sve ovo da nam zaračunaju, službenici Poreske uprave su u februaru prošli obuku. Država je u februara pripremala poreznike za rat koji nam je objavljen u oktobru”, novodi Pogačar. 

Na današnjem protestu ispred Skupštine su najavili da će pokazati dokument, koji će potvrditi ove navode. U njemu navodno pišu uputstva koja su službenici PU dobili, kako bi znali šta i kako da rade. 

„Dakle, država je znala za sve, ali službenici nisu znali kako da nam obračunaju porez. Na prethodnom protestu je Vladimir Ilić pričao o tome kako su mu zaračunavali godišnji porez i to na pogrešan način, jer se on ne računa na bruto, već na neto iznos. Uz to, njega poreznici nisu informisali da uopšte postoji obaveza da plati ono što PU sada od nas traži, oni nisu znali da je to potrebno, a Vladimir nije usamljeni slučaj. Mnogi frilenseri su se raspitivali u Poreskoj upravi i dobijali pogrešne informacije.”

Čak je i Nacionalna služba za zapošljavanje, što pokazuju objavljeni oglasi, povezivala nezaposlene ljude iz Srbije s japanskom školom jezika i na taj način im rešavala status. Međutim, kako ti frilenseri tvrde, niko ih iz ove institucije nije obavestio kakve obaveze oni imaju prema poreskom sistemu Srbije. 

„Mi ne kažemo da nema naše krivice, ali je mnogo veća odgovornost države za ono što se desilo, pa nije fer da samo mi snosimo posledice”, zaključuje Pogačar. 

Današnji protest je nastavak pritisaka, kojima frilenseri pokušavaju da primoraju nadležne institucije na razgovor, jer su sve dosadašnje pozive ignorisale.