Ovo je rešenje PU kojim je frilenseru retroaktivno naplaćeno 4 godine poreza sa kamatom

Juče smo objavili priču, danas iznosimo kompletno rešenje.

Petar Paunović
30/10/2020

Priču frilensera s Upworka koji je dobio rešenje Poreske uprave za plaćanje poreza za uplate iz inostranstva, Startit Dnevnik je objavio juče. Za samo nekoliko sati članak je postao jedan od najčitanijih ovog meseca, što je razumljivo, jer ukazuje na ono što bi moglo da ugrozi veliki broj naših čitalaca. 

Deo publike je posumnjao u priču, s obzirom na to da je sagovornik bio anoniman, a uz tekst nismo objavili rešenje. Razlog je taj što smo morali da sačekamo da rešenje bude anonimizovano, kako bi moglo da bude objavljeno. Taj posao je uradila Inicijativa radnika na internetu, koja okuplja hiljade frilensera u svojoj Facebook grupi, a u procesu su registracije Udruženja frilensera.

Nakon što su oni objavili 14 stranica tog dokumenta, u mogućnosti smo da ih podelimo s vama. 

„Dobili smo na uvid konkretna poreska rešenja koje je Poreska uprava već izdala nekima iz frilens zajednice, a razgovarali smo sa njima i direktno. Pored već pominjanog kolege, juče nam se javilo još troje ljudi, koji su primili pozive od Poreske uprave”, kaže Miran Pogačar iz Inicijative.  

Ono što ponovo treba naglasiti jeste da je proces protiv ovog frilensera pokrenut još u junu, pre objave saopštenja Poreske uprave u kojem se frilenseri pozivaju da podnesu prijave za porez na prihode iz inostranstva.

„Proces počinje pismenim pozivom Poreske uprave na razgovor u mestu boravka. Pomenuti kolega je izjavio da radi onlajn, preko platforme Elance, koja mu direktno na devizni račun plaća usluge programiranja. Nije krio račune, Poreska uprava je znala za transakcije, čak i za račun preko koga se desila samo jedna transakcija.”

Poreska uprava već 15 dana ne odgovara na naša pitanja, kada će početi da šalje rešenja, koje rokove imaju frilenseri i da li će postojati mogućnost za otplatu duga na rate.

Pratite rubriku FRILENSERI

Rešenje objavljujemo kao uvid u samo jednu situaciju, a u sličnoj se može naći oko 100.000 ljudi, koliko prema procenama ima frilensera u Srbiji.

 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

petak, 30. Oktobar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije