Vladimir Ilić je od 2015. godine frilenser i radi na kreiranju video igara, a novac od njih zarađuje preko platformi na koje ih postavlja. Nedavno mu je stiglo rešenje Poreske uprave, prema kojem je dužan da plati šest miliona dinara, što je iznos koji su dobili kada su obračunali porez i doprinose za sve uplate koje je imao, uz kamate. Prema njegovim rečima, tokom istog perioda je prihodovao osam miliona dinara, a svoju zaradu je delio s zetom i programerom iz Nemačke, koji su s njim radili na izradi igara.

Da su mi rekli za porez, ne bih tako poslovao

Vladimir je bio svestan toga da je potrebno da plati porez, pa je prilikom prve uplate iz inostranstva otišao do Poreske uprave da se raspita o svojim obavezama. 

„Rekli su mi da se porez plaća kada se pređe šestostruki iznos prosečne godišnje zarade, tzv. godišnji porez i ništa sem toga. Pošto sam prešao taj iznos, javio sam se 2016. godine. Ni tada nisu bili sigurni da li treba da plaćam ili ne, ali ja sam insistirao da taj porez platim”, govori Vladimir, pokazujući rešenje PU, koje je ujedno i jedino kojim je njemu do sada obračunat porez.

Tada mu u Poreskoj upravi nisu rekli da je potrebno da plaća porez na svaku uplatu, a uz to i doprinose za PIO i zdravstveno osiguranje. Kako kaže, da su mu to rekli, registovao bi se kao preduzetnik ili se ne bi bavio tim poslom. 

„Nisu znali da mi obračunaju porez, pa sam im pravio tabelu”

„Interesantno je da oni nisu znali ni kako da mi obračunaju taj porez, pa sam im radio čak i tabelu. Kada sam uplatio, službenici Poreske uprave su mi rekli, nisi baš ni morao. Čak sam zbog toga bio i predmet ismevanja, a ja sam samo hteo da budem savestan.”

Po istom osnovu Vladimir se poreznicima javio i godinu dana kasnije, ali mu je tada rečeno da on nije na spisku poreskih obveznika i da ne postoji nikakva vrsta poreke obaveze za njega. Posle toga se više nije javljao ovoj instituciji, ali je ona njega pozvala ove godine i rekla da obaveza ipak postoji i da će morati da je plati naknadno, s obračunatim kamatama. 

Njegov kolega iz Nemačke, kada je video rešenje, odlučio je da se vrati u svoju zemlju, a kako Vladimir kaže, njemu jedino ostaje da tuži državu, jer je doveden u ozbiljnu zabludu. Ono što je primetno u rešenju koje mu je stiglo, jeste da PU nije uvažila to da je ono što on stvara autorsko delo, te da mu moraju biti priznati troškovi rada (normirani troškovi) u iznosu od 34 do 50 odsto zarade, a ne samo 20 procenata, kako je učinjeno. Uz to iz računice nije izuzeto ni plaćanje zdravstvenog osiguranja, koje Vladimir nužno ima, s obzirom na to da boluje od multiple skleroze.

Vladimir nije usamljeni slučaj

Međutim, Vladimir nije usamljen slučaj. Na društvenim mrežama brojni frilenseri pišu da su pokušavali da saznaju koje su njihove poreske obaveze, dobijali su slične odgovore, a to tvrdi i Udruženje radnika na internetu. Da frilenseri nisu adekvatno informisani o tome da su dužni da plaćaju poreze, pokazuje i podatak Poreske uprave, da je tek na 0.3 odsto prihoda iz inostranstva plaćen porez.

Pročitaj i: 

Makedonski frilenseri danas plaćaju poreze od 10%, za to su se 2015. borili na ulicama

Hoće li frilenseri dobiti mesto u radnoj grupi ministarstva koja može da im reši status?

Takođe, prema Zakonu o poreskom postupku, PU treba da obavesti obveznika u roku od 30 dana od kada istekne rok za izmirenje poreskog nameta. Takvo obaveštenje ni Vladimiru, kao nijednom frilenseru s kojim je Startit Dnevnik razgovarao, nikada nije stiglo, ali mnogima su pred Novu godinu stigli pozivi na razgovor, s pet godina zakašnjenja.

Protest frilensera u subotu

Startit Dnevnik je više puta pokušao da sazna detalje od nadležnih, ali je kao i ostali mediji, pa i sami frilenseri, nailazio na zid ćutanja. Umesto objašnjenja dolazile su samo poruke da porez mora da se plati, uz nedavno priznaje predsednika da je u ovom slučaju i Poreska uprava načinila propust, pa odgovornost treba da bude podeljena.

Kako umesto poziva na pregovore, frilenserima stižu pozivi na razgovore o kontroli prihoda, u subotu u 15 časova će ispred Vlade biti organizovan naredni protest Udruženja radnika na internetu.