Da li će frilenseri naći svoje mesto u radnoj grupi za izmenu Zakona o radu, koja bi trebalo da bude formira za mesec dana, kako je najavila Dragana Savić iz Ministartva za rad?

„Zakon je trebalo da bude usvojen do kraja ove godine, ali kao što znamo to se nije desilo. Kolege iz sektora za rad će kontaktirati sa socijalnim partnerima u narednom periodu”, navela je Savić na panelu Centra za demokratiju.  

Upravo među tim socijalnim partnerima bi trebalo da se nađu i frilenseri. Takav predlog će podneti Udruženje radnika na internetu, kaže pravna savetnica tog udruženja Katarina Pavlović za Startit Dnevnik. Nada se će ih druge organizacije podržati u toj nameri. 

„Osnovna stvar u rešavanju statusa frilensera jeste da se krene upravo od ovog Zakona, pa tek onda da se definišu poreske obaveze. Naš zahtev je da se pre svega napravi definicija frilensera, kao i da se urede postojeća prava iz Zakona i srodnih propisa tako da budu primenjiva na frilensere. Sada je pravi trenutak da se radno-pravni status frilensera definiše”, navodi Pavlović. 

Kako je Branka Anđelković, osnivačica i direktorka programa Centra za istraživanje javnih politka, ranije ukazala za Startit Dnevnik, jedan od najvećih problema je taj što su digitalni radnici u radno-pravnom sistemu Srbije potpuno nevidljivi kao radnici i na njih nije moguće primeniti nijedan od postojećih oblika angažovanja. Zato sam Centar već godinama zagovara da se u samom Zakonu proširi definicija radnika, a tako nešto bi mogli da se desi već naredne godine.