Zahvaljujući Fondaciji Petlja osmaci dobijaju osnovu za upoznavanje sa Data Science-om

Iz Petljine kuhinje nedavno je izašao novi priručnik za osnovce — Analiza i prezentacija podataka u Jupyteru.

Petlja je ambiciozna organizacija. Osim što je prošle godine objavila materijale za učenje programiranja u osnovnim školama, ove godine ih je unapredila i dodala nove priručnike za gimnazijalce.

U tom stilu završava i godinu. Nedavno je iz Petljine kuhinje izašao novi priručnik za osnovce — Analiza i prezentacija podataka u Jupyteru. Ovog puta radi se o priručniku za upoznavanje osnova analize i prezentacije podataka uz korišćenje okruženja za interaktivna izračuvavanja, Jupyter i programskog jezika Python. Priručnik je namenjen osmacima i pruža im novi alat za rešavanje zadataka problemskog tipa:

Priručnik se oslanja na okruženje za interaktivna izračunavanja Jupyter i programski jezik Python što je i na liniji sa dosadašnjim Petljinim materijalima u kojima se za učenje prvih koraka u programiranju koristi Python programski jezik. Širi pogled na ovu priču je da je misija Fondacije Petlje rani prelazak na tekstualno programiranje, a tu se autorski tim opredelio i doneo odluku da ponudi programski jezik Python.

Na izradi ovog priručnika, autorski tim Petlje predvodio je prof. dr Dragan Mašulović sa Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu koji je nekada vodio i seminar Matematike u Petnici. Zajedničkim naporima oni su novi priručnik povezali sa materijalima koje su spremili za osnovce u prethodnim razredima:

Materijali koji su objavljeni na portalu Petlja.org a koji se odnose na Python počinju od Priručnika za VI razred u kome se učenici po prvi put sreću sa ovim programskim jezikom. Potom tu je Priručnik i prateći materijali za VII razred gde se učenici uvode u svet 2D grafike i animacija uz pomoć Pygame-a koji je jedna od Pythonovih biblioteka da bi konačno došli do VIII razreda u kome je otvoren ulazak u domen obrade, analize i vizuelizacije podataka u Jupyter okruženju oslanjajući se na Python.

Priređeni materijali pružaju dobru osnovu za upoznavanje sa Data Science-om, tako da su, osim osmacima, namenjeni i svima onima koje zanima analiza podataka i njihova vizuelizacija:

Kada kažemo da je pored osmaka ovaj Priručnik namenjen i najširoj populaciji to je zato što mi danas živimo u takozvanom društvu koje pokreću podaci (engl. data driven). To znači da je svako od nas izložen velikoj količini podataka i sve češće odluke donosimo upravo na osnovu podataka sa kojima raspolažemo. Priručnik “Analiza i prezentacija podataka u Jupyteru” koji je Petlja objavila upravo omogućava da svako nauči kako da koristi dostupne podatke i da na osnovu njih donese neki zaključak.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Sanja Vatić

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu