Fondacija Petlja objavila nove materijale za nastavu programiranja u osnovnim i srednjim školama

Stručnjaci okupljeni u Fondaciji Petlja unapredili su materijale za nastavu programiranja za šesti razred i nove materijale za sedmi razred i prvi razred gimnazija, koji se baziraju na Pythonu.

Fondacija Petlja, koja se zajedno sa kompanijama okupljenim u Inicijativu Digitalna Srbija zalaže za unapređenje predmeta Informatika i računarstvo u osnovnim i srednjim školama, objavila je preliminarne unapređene udžbenike za šesti razred, kao i nove udžbenike za sedmi razred osnovne škole i prvi razred gimnazije.

Na ovaj način Petlja je nastavila sa kreiranjem besplatnih materijala za učenje programiranja, pošto je prošle godine, kada je Informatika i računarstvo uveden kao obavezan predmet za učenike petog razreda, napravila udžbenike za peti i šesti razred.

Kao i tada, novi i unapređeni besplatni materijali dostupni su na portalu Petlje. Oni su, prema rečima Katarine Anđelković, programske koordinatorke Fondacije Petlja, bazirani na programskom jeziku Python i kreirani su tako da svako dete može da uči programiranje, a da mu to bude jednostavno i zanimljivo.

Autorski tim Petlje se opredelio da, počevši od šestog razreda osnovne škole, učenicima ponudi plovidbu kroz svet programiranja uz programski jezik Python, što predstavlja veliki iskorak kada je reč o učenju programiranja u okviru formalnog obrazovanja u ovom uzrastu, i to ne samo u Srbiji. Priručnici i zbirke su prilagođeni učenicima, a različita težina zadataka ostavlja prostor da svako dete prolazi kroz lekcije tempom koji njemu odgovara.

Novina u materijalima za šesti razred osnovnih škola je unapređenje priručnika za programiranje u Pythonu i zbirke algoritamskih zadataka. Priručnik za sedmi razred je u skladu sa nastavnim programom prilagođen i namenjen učenju dvodimenzijalne grafike i animacije pomoću Pygame biblioteke u Pythonu, dok se materijal za prvi razred gimnazija sastoji od priručnika i zbirke zadataka iz programiranja u Pythonu i priručnika za učenje 2D grafike i animacija u Pygame-u, koji je prilagođen ovom uzrastu i nastavnom programu. Kada savladaju ove lekcije učenici će biti u mogućnosti da kreiraju i manje zahtevne animacije i video igre.

Materijale su kreirali stručnjaci koji su bili zaposleni ili na praksi u Microsoftovom razvojnom centru u Srbiji, zatim članovi Društva Matematičara Srbije i Istraživačke stanice Petnica, zaposleni i saradnici Matematičke i Računarske gimnazije, kao i drugih škola.

Od kako je Informatika i računarstvo uveden kao obavezan predmet u osnovne škole osim materijala namenjenih učenicima, Petlja je kreirala i besplatne materijale namenjene nastavnicima. Ova Fondacija je u saradnji sa Microsoftom, uz podršku Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u toku protekle školske godine organizovala dva ciklusa stručne akreditovane obuke za nastavnike u okviru programa ‚‚Nastava programiranja u petom i šestom razredu”. Kroz ovaj program prošlo je više od 800 nastavnika Informatike iz svih krajeva Srbije.

Fondacija Petlja osnovana je sa ciljem povećanja algoritamske prismenosti kod učenika u Srbiji, počevši od osnovne škole, zatim podizanja nivoa svesti u društvu o značaju algoritamske pismenosti i podsticanja različitih društvenih subjektata na aktivnije delovanje u smeru razvijanja i popularizacije algoritamske pismenosti, konkretno programiranja.

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Tanja Marin

  • Tuesday, 30. October 2018.

    No comment…. u stvari, kad malo bolje razmislim, ko god je pisao sve ovo očigledno se vidi da taj nije proveo ni jedan jedini “redovan čas” informatike u “oš” u Srbiji….. he he…..

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu