Srpski osnovci će učiti Scratch i Python zahvaljujući Fondaciji Petlja

Fondacija Petlja je objavila besplatne priručnike, praktikume i zbirke koji su u skladu sa novim nastavnim programom za računarstvo i informatiku u osnovnim školama.

Od ove školske godine učenike petog razreda očekuju tri nova predmeta — fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehnika i tehnologija, i informatika i računarstvo. U prvoj polovini meseca najavljeno je da će u okviru informatike i računarstva petaci učiti i programiranje, a nastavnici biti poslati na usavršavanje iz ove oblasti.

Prema planu i programu predmet će se sastojati iz tri teme — informacione i komunikacione tehnologije, digitalna pismenost i računarstvo. U okviru poslednje učenici će, između ostalog, da stiču znanja slušajući lekcije o računarskim sistemima, saznaju o objektima u računarstvu i manipulaciji njima i slušaju uvod u programiranje, da bi na kraju bili osposobljeni da sami kreiraju jednostavne računarske programe izrađene u vizuelnom programskom jeziku.

U susret svim ovim novinama, Fondacija Petlja je na svom portalu objavila materijale za učenje programiranja namenjene učenicima i nastavnicima. Materijali nisu pripremljeni samo za učenike petog, već i za učenike šestog razreda koji po novom nastavnom programu treba da se upoznaju s programiranjem u tekstualnom programskom jeziku. I jedne i druge na sajtu čekaju besplatni interaktivni priručnici, praktikumi i zbirke iz Stratcha i Pythona, dok je Petlja za nastavnike isplanirala i obuku koja će trajati u toku prvog polugodišta.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Sanja Vatić

NAPISAO/la članak     21/08/2017

 • Wednesday, 23. August 2017.

  Nastavnici ce ici na obuku Python-a kako bi ucili decu? Sta sve ti ljudi moraju da rade i prozivljavaju za tu crkavicu od plate… Nadam se da ce uzeti neke osnove sa tih obuka, dodatno investirati vreme i pobeci iz prosvete

 • Tuesday, 30. October 2018.

  @Nemanja…. Sjajan komentar…. hehe…. zaista!
  E, da sam samo par godina mlađi…. gde bi mi kraj bio.

 • Šta ti je na umu?
  Dodaj komentar · Pravila diskusije

 • Unesite termine za pretragu