Srpski osnovci će učiti Scratch i Python zahvaljujući Fondaciji Petlja

Fondacija Petlja je objavila besplatne priručnike, praktikume i zbirke koji su u skladu sa novim nastavnim programom za računarstvo i informatiku u osnovnim školama.

Sanja Vatić
21/08/2017

Od ove školske godine učenike petog razreda očekuju tri nova predmeta — fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehnika i tehnologija, i informatika i računarstvo. U prvoj polovini meseca najavljeno je da će u okviru informatike i računarstva petaci učiti i programiranje, a nastavnici biti poslati na usavršavanje iz ove oblasti.

Prema planu i programu predmet će se sastojati iz tri teme — informacione i komunikacione tehnologije, digitalna pismenost i računarstvo. U okviru poslednje učenici će, između ostalog, da stiču znanja slušajući lekcije o računarskim sistemima, saznaju o objektima u računarstvu i manipulaciji njima i slušaju uvod u programiranje, da bi na kraju bili osposobljeni da sami kreiraju jednostavne računarske programe izrađene u vizuelnom programskom jeziku.

U susret svim ovim novinama, Fondacija Petlja je na svom portalu objavila materijale za učenje programiranja namenjene učenicima i nastavnicima. Materijali nisu pripremljeni samo za učenike petog, već i za učenike šestog razreda koji po novom nastavnom programu treba da se upoznaju s programiranjem u tekstualnom programskom jeziku. I jedne i druge na sajtu čekaju besplatni interaktivni priručnici, praktikumi i zbirke iz Stratcha i Pythona, dok je Petlja za nastavnike isplanirala i obuku koja će trajati u toku prvog polugodišta.

Sanja Vatić

Objavio/la članak.

ponedeljak, 21. Avgust, 2017.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Vladimir Stojanović

utorak, 30. Oktobar, 2018.

@Nemanja.... Sjajan komentar.... hehe.... zaista! E, da sam samo par godina mlađi.... gde bi mi kraj bio.

Nemanja

sreda, 23. Avgust, 2017.

Nastavnici ce ici na obuku Python-a kako bi ucili decu? Sta sve ti ljudi moraju da rade i prozivljavaju za tu crkavicu od plate... Nadam se da ce uzeti neke osnove sa tih obuka, dodatno investirati vreme i pobeci iz prosvete