Srpski osnovci će učiti Scratch i Python zahvaljujući Fondaciji Petlja

Fondacija Petlja je objavila besplatne priručnike, praktikume i zbirke koji su u skladu sa novim nastavnim programom za računarstvo i informatiku u osnovnim školama.

Od ove školske godine učenike petog razreda očekuju tri nova predmeta — fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehnika i tehnologija, i informatika i računarstvo. U prvoj polovini meseca najavljeno je da će u okviru informatike i računarstva petaci učiti i programiranje, a nastavnici biti poslati na usavršavanje iz ove oblasti.

Prema planu i programu predmet će se sastojati iz tri teme — informacione i komunikacione tehnologije, digitalna pismenost i računarstvo. U okviru poslednje učenici će, između ostalog, da stiču znanja slušajući lekcije o računarskim sistemima, saznaju o objektima u računarstvu i manipulaciji njima i slušaju uvod u programiranje, da bi na kraju bili osposobljeni da sami kreiraju jednostavne računarske programe izrađene u vizuelnom programskom jeziku.

U susret svim ovim novinama, Fondacija Petlja je na svom portalu objavila materijale za učenje programiranja namenjene učenicima i nastavnicima. Materijali nisu pripremljeni samo za učenike petog, već i za učenike šestog razreda koji po novom nastavnom programu treba da se upoznaju s programiranjem u tekstualnom programskom jeziku. I jedne i druge na sajtu čekaju besplatni interaktivni priručnici, praktikumi i zbirke iz Stratcha i Pythona, dok je Petlja za nastavnike isplanirala i obuku koja će trajati u toku prvog polugodišta.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Sanja Vatić

 • Wednesday, 23. August 2017.

  Nastavnici ce ici na obuku Python-a kako bi ucili decu? Sta sve ti ljudi moraju da rade i prozivljavaju za tu crkavicu od plate… Nadam se da ce uzeti neke osnove sa tih obuka, dodatno investirati vreme i pobeci iz prosvete

 • Tuesday, 30. October 2018.

  @Nemanja…. Sjajan komentar…. hehe…. zaista!
  E, da sam samo par godina mlađi…. gde bi mi kraj bio.

 • Šta ti je na umu?
  Dodaj komentar · Pravila diskusije

 • Unesite termine za pretragu