Niški startap VetCloud, koji gradi moderno softversko rešenje za veterinarsku industriju je primio rundu seed investicije u iznosu koji prelazi 25.000€.

Sofijski investicioni fond i akcelerator Eleven je uložio 25.000€, dok investicija drugog učesnika, za sada neimenovanog kalifornijskog anđela investitora, još nije otkrivena javnosti.

Ekipa VetClouda se sada pridružuje startapima u Elevenovom akceleratoru u Sofiji, gde će otići i pre početka zvaničnog programa, kako bi što pre finalizirali MVP i bili spremni za lansiranje javne beta verzije aplikacije, koja se planira za početak 2013.

Investicija na prvi pitch

VetCloud je domaća publika imala priliku da upozna po prvi put na startap radionici koju je naša organizacija SEE ICT organizovala 1. septembra ove godine.

Momke iz Elevena smo pozvali kako bi informisali startape o mehanici seed investicija i načina rada akceleratora, kao i da poduče ekipe pitchevanju.

Na iznenađenje prisutnih, odmah po završetku prezentacije koju je održao Ivan Vesić, CEO, Elevenovci su krajnje direktno izrekli svoju želju da investiraju u kompaniju.

Startap radionica u septembru je odigrala ključnu ulogu u našem dolasku do ove pozicije. Elevenovcima je bilo dovoljno tri minuta ne tako dobro pripremljene, zapravo naše prve pitch prezentacije ikada, da u celosti shvate šta pokušavamo da uradimo i kako smo planirali to da izvedemo.

Posle radionice i ponude za investiciciju dobili smo veliku količinu dodatne motivacije da uložimo sve naše resurse u rad na VetCloudu.

VetCloud veterinarima olakšava posao i uvećava profit — toliko jednostavno

Jedna od najvažnijih stvari koje mladi startapi trebaju da “ubodu” je tržište — tržište koje je dovoljno veliko i bogato, koje opravdava razvoj proizvoda koji su mu namenjeni.

Ivan, Mirza Sejdinović (veterinar) i Milan Đorđević (CTO) su definitivno uboli: kombinovani godišnji prihod veterinarske industrije samo u SAD iznosi 27 milijardi dolara iz 28.000 veterinarskih klinika.

Prema navodima VetClouda postojeća rešenja su daleko prevaziđena kako sa stanovišta proizvoda tako i naplaćivanja, podrške mušterijama, podrške za bilo koje ne-PC uređaje…

(Ilustracija konkurentskih proizvoda)

VetCloud planira da ponudi superioran proizvod u pogledu funkcionalnosti, korisničkog iskustva i podrške, podrške za veći broj različitih uređaja i veoma kompetitivne cene, planski ciljajući da disruptuje tržište.

Korisnicima će omogućavati da lako evidentiraju svoj rad, da čuvaju i pregledaju detaljnu medicinsku istoriju svake životinje, da zakazuju preglede, dele sve te informacije automatski sa svojim klijentima i mnoge dodatne funkcionalnosti potrebne veterinarima.

Do liste potrebnih funkcionalnosti su došli obzervirajući radne procese veterinarskih klinika i konsultujući grupu ranih usvajača iz Kalifornije, Velike Britanije i Srbije.

Od prve linije koda do investicije — 6 meseci

VetCloud je zapravo izuzetno mlad startap, što čini brzinu kojom se razvijaju utoliko impresivnijom.

Iako je ideja razmatrana više od godinu dana unazad, momci su počeli sa radom na proizvodu tek u julu ove godine. Razvoj softvera je pratilo i dugoročno planiranje, pri čemu su ambicije postavljene visoko od samog starta.

Sa takvim ambicijama i namerom da se intenzivnom brzinom razvija enterprise softver, nametao se i intenzivan zahtev za značajnim resursima, naročito ako pored troškova razvoja treba praktikovati business development na ključnim tržištima — SAD i EU.

Mi smo krenuli bootstrapovano i nastavili bismo tako da nismo imali drugu mogućnost, imali smo jasan roadmap i validaciju od strane profeisonalaca iz veterinarske industrije.

Ipak, taj put bi bio daleko sporiji od puta kojim želimo da idemo, i u tom pogledu je prihvatanje investicije za nas idealno ubrzanje ka postizanju željenog uspeha.

Investicija za ubrzanje i ulazak na Zapadna tržišta

Od Elevena je VetCloud za 8% udela u kompaniji dobio 25.000€, pri čemu je, kao što je to slučaj sa mnogim programima ovog tipa, novac tek deo ukupne vrednosti koje startapi dobijaju.

Tokom tri meseca boravka u ovom sofijskom akceleratoru, VetCloud će dobijati podršku i savete od tima mentora Elevena, dok će pred kraj programa biti predstavljeni na Eleven Demo Day u Londonu i u Silicijumskoj dolini.

Budući da su u pitanju dva ključna tržišta za VetCloud, participacija u Elevenu pruža dobru priliku da je iskoriste kao odskočnu dasku i ulazak na njih.

Drugi investitor u ovoj seed rundi, čiji identitet kao i detalji vezani za samu investiciju nisu još uvek dostupni javnosti, će uprkos ovoj tajnovitosti imati važnu ulogu u daljem razvoju kompanije.

Ono što u ovom trenutku može da se podeli sa javnošću je da ovaj kalifornijski anđeo investitor srpskog porekla zapravo ima bogato iskustvo u veterinarskoj industriji u SAD, i da može odigrati odlučnu ulogu pri ulasku na ovo tržište.

Za nas zaista nije stvar u parama. Ovim investicijama smo dobili podršku iz “oba sveta”: startap ekosistema i veterinarske industrije, što je za nas od presudnog značaja, zbog svega što možemo da naučimo od jednih i drugih.

Ivan, Mirza i Milan u Sofiju kreću za manje od nedelju dana, gde će se posvetiti završavanju MVP-a i lansiranju javne bete. Naravno, na Startitu ćemo nastaviti da informišemo domaću zajednicu o daljem razvoju VetClouda, njihovim iskustvima i poukama koje i vi možete iskoristiti.

***

Transparentnost: autor članka je kolega Ivana Vesića na Startitu, savetnik VetClouda, skaut fonda Eleven za Srbiju, ko-organizator Startap radionica i to je valjda sve. Ivan Vesić, CEO VetClouda takođe uređuje Startit.

U ime ekipe i čitalaca Startita i SEE ICT-a čestitamo dragom kolegi Ivanu i njegovim ko-osnivačima na velikom koraku unapred, srećno!