Niški startap VetCloud olakšava posao i štedi novac veterinarima, već ima ponude za investiciju

VetCloud je niški startap koji razvija aplikaciju koja će veterinarima značajno olakšavati vodjenje posla i štedeti im novac i vreme. Utisak nam je da ovaj startap ima veliki potencijal što se pokazalo i na nedavnoj radionici sa investitorima iz Elevena koji su izrazili interesovanje za ulaganje. U Startitu smo posebno ponosni što je jedan od

Vukašin Stojkov
03/09/2012

VetCloud je niški startap koji razvija aplikaciju koja će veterinarima značajno olakšavati vodjenje posla i štedeti im novac i vreme. Utisak nam je da ovaj startap ima veliki potencijal što se pokazalo i na nedavnoj radionici sa investitorima iz Elevena koji su izrazili interesovanje za ulaganje. U Startitu smo posebno ponosni što je jedan od osnivača i naš urednik — Ivan Vesić.

Pored toga što je proglašen za najbolji startap od 15 ekipa koje su prezentovale, prva reakcija jednog od investitora nakon pitcha bila je: “ja želim da investiram u ovo”, što je verovatn najbolji mogući feedback koji možete dobiti kada učestvujete na ovakvom događaju.

Potencijal

Veterinarska industrija je ogromna — samo u SAD postoji 28.000 veterinarskih klinika na preko 40.000 lokacija, dok im je kombinovani godišnji prihod 27 milijardi dolara. Ova grana je dobar primer onih industrija koje još nisu ‘disruptovane‘ od tehnoloških startapa.

Postojeća softverska rešenja su zastarela i po funkcijama i po načinima funkcionisanja. Evo kako Ivan Vesić, CEO, vidi trenutnu konkurenciju:

Naš trenutno najveći konkurent je AviMark sa nekih 8,000 korisnika. Na tržištu postoje brojna rešenja, međutim naše istraživanje koje smo sproveli pre početka rada na VetCloud-u, ukazuje na to da su sva izgrađena na tradicionalnoj logici razvoja softera iz ere desktop kompjutera, kada nisu postojale različite i pre svega mobilne platforme.

Ovo je važno jer je terenski rad bitan aspekt veterinarskog posla. To, u kombinaciji sa trendom konzumerizacije, stvara situaciju da je pojavljivanje rešenja koje nudi jedinstveno korisničko iskusvo za sve platforme, neminovnost u veterinarskoj industriji.

Sem sasvim novog, znatno boljeg, iskustva korišćenja, VetCloud iz temelja menja i način na koji se prati zdravstvena i svaka druga istorija vezana za životinje (uključujući reprodukciju, vakcinaciju i sl.), uz mogućnost deljenja ovih informacija sa vlasnicima životinja.

Proizvod

VetCloud će, dakle, korisnicima omogućavati da lako evidentiraju svoj rad, da čuvaju i pregledaju detaljnu medicinsku istoriju svake životinje, da zakazuju preglede, i dele sve te informacije automatski sa svojim klijentima.

Posebno korisne i originalne funkcionalnosti su automatsko vođenje inventara (lekovi, hrana, oprema) te analitika koja korisnicima ukazuje na trendove u funkcionisanju njihovog biznisa i aspekte na koje bi se trebala obratiti posebna pažnja.

Kada pričamo o potencijalima ovog proizvoda nameće se poređenje sa osiječkim Farmeronom koji je ostvario više nego solidan uspeh s obzirom na fazu u kojoj se nalazi. I Farmeron je ‘napao’ veliku, srodnu, industriju koja je bila zapostavljena sa strane kvalitetnih softverskih rešenja i na dobrom je putu ka tome da se uspostavi kao industrijski standard.

VetCloud from Ivan Vesić

Tim i ideja

Pored Ivana Vesića koji je u ulozi CEO-a, u timu su i Mirza Sejdinović, rezidentni veterinar, dok je Milan Đorđević CTO mlade kompanije. Farmeron je delom bio inspiracija za pokretanje VetClouda, a evo šta nam Ivan kaže o tome kako je ekipa došla do toga da krene sa razvojem ovog proizvoda:

Milan i ja smo dve-tri godine unazad često razgovarali na temu pronalaženja tržišta sa velikim potencijalom za disruptivnu inovaciju. Kada nam je Mirza prišao sa idejama da napravimo veb aplikacije za vođenje farmi i veterinarskih ambulanti, to nam se, posle kraćeg istraživanja, učinilo kao super ideja.

U međuvremenu smo puno radili na drugim projektima i kada smo videli koliko su Matija i ekipa iz Farmerona uradili dobar posao, shvatili smo da je vreme da se posvetimo svom startapu. Kontaktirali smo brojne veterinare, popričali sa njima, upoznali se sa osnovnim potrebama i tako je rođen VetCloud.

MVP proizvoda se nalazi u alfa fazi i testira ga manja grupa veterinara u Srbiji i SAD-u. Za sada su povratne informacije izuzetno povoljne i tim obavlja izmene u skladu sa njima, u duhu lean startup principa. Kada postane spreman za javnu upotrebu, što je u planu za februar 2013., poslovni model će biti zasnovan na plaćanju pretplata i odabiru planova.

Ivan nam otkriva i planove za neposrednu budućnost:

Trenutno radimo i na implementaciji različiih rešenja za razne oblasi mendažmenta veterinarske prakse, sa akcentom na automatizovanju i ubrzavanju svih procesa rada i mogućnost prikaza detaljne poslovne analitike.

Otkrili smo da postoji puno prostora za inovacije, a jedna od prvih funkcija koju smo implementirali i za koju dobijamo pozitivne povratne informacije od veterinara iz Srbije i sveta tiče se novog načina za upravljanje inventarom, što je veoma bitna stavka svake veterinarske prakse.

Pozitivna reakcija investitora iz Elevena i njihovi saveti inspirisali su nas da sada radimo punom parom na kompletiranju MVP-a. Apliciraćemo početkom ove nedelje za GOAP, a svakako da nastavljamo sa komunikacijom sa sjajnom ekipom iz Elevena.

Tim traži investiciju od 50.000€ kako bi mogli da se posvete razvoju proizvoda te testiranju i promociji na terenu u narednih 6 meseci. Glavni cilj za 2013. godinu je postizanje trakcije — privlačenje korisnika koji će aktivno koristiti aplikaciju i plaćati za to.

Investicioni fond Eleven je, na pomenutoj radionici, pozvao VetCloud da preko reda dođe u finale za izbor startapa u koje će se investirati u narednoj klasi ovog akceleratora. Ovo je prijatno iznenadilo sve prisutne, pre svega nas koji smo organizovali radionicu, ali i VetCloudovce koji su ovako dobili lep vetar u leđa.

Podrška Elevena veoma puno znači: naš prvi susret sa investitorima rezultirao je validacijom koncepta, tako da posao koji je pred nama sada dobija još veći stepen ozbiljnosti.

Bili smo veoma motivisani da razvijemo VetCloud, a posle ovoga što se desilo naš entuzijazam je porastao još više. Takođe, znanje i iskustvo koje nam mentori iz Elevena mogu preneti imaju neprocenjivu vrednost i zato se unapred radujemo našem sledećem susretu.

Jedva čekamo da vidimo u kom pravcu će se dalje razvijati VetCloud, o čemu ćemo vas redovno obaveštavati ovde na Startitu, a uskoro očekujemo i da Ivan ovde počne da vodi svoj blog o tome kako iznutra izgleda pokretanje i razvoj startapa od najranijih do, nadamo se, globalnog uspeha. Ne propustite ove članke, ako već niste zapratite nas na FB-u, Twitteru ili ćapite RSS.

Vukašin Stojkov

Objavio/la članak.

ponedeljak, 3. Septembar, 2012.

IT Industrija

🔥 Najčitanije