Kako piše Netokracija, Farmeron, osiječki startap koji poljoprivrednicima omogućava praćenje performansi svojih farmi, je dobio 1.4 miliona dolara seed investicije za razvoj biznisa od vrhunskih američkih investitora.

Osnivača Matiju Kopića i sam Farmeron sam upoznao na prošlogodišnjem Seedcampu u Ljubljani kada su se učesnici šalili da je u pitanju “Facebook za krave”. Ali je ipak bilo jasno da je u pitanju nešto zaista interesantno i skroz drugačije od ‘normalnog’ startapa.

Ovaj startap je napadao jedno sasvim drugačije tržište od onog koje na pamet pada prosečnom preduzetniku, pritom i dosta zahvalno tržište. Samo u SAD je industrija govedine vredela 79 milijardi dolara prošle godine.

Farmeronova veb aplikacija omogućava svojim korisnicima da prate sve relevantne informacije o kravama u realnom vremenu, uključujući proizvodnju mleka, težinu, podatke o zdravlju i lečenju, i mnoge druge bitne metrike.

Uz pomoć ovih podataka i izveštaja koje Farmeron proizvodi korisnici mogu da optimizuju svakodnevne procedure, maksimizuju prihod i pojednostave celokupni proces upravljanja farmom. Proizvod već koristi 450 farmi u 14 zemalja širom planete.

Do sada je Farmeron dobio investicije od Seedcampa, zatim poznatog američkog akceleratora 500 startups, a najnovija seed runda u visini od 1.4 miliona dolara dolazi od Soft Tech VC i New Ventures, i uključuje sve dosadašnje investitore.

Investitori znaju za Jugoistočnu Evropu

Zamolili smo Matiju da nam odgovori na par kratkih pitanja – pogledajte kako je Farmeron došao do ove tačke uprkos predrasudama zajednice i šta preporučuje preduzetnicima iz ovog regiona.

Za manje od godinu dana ste dobili investiciju Seedcampa, 500 Startups, najnoviju rundu… Šta je bio ključ ovog uspeha?

Ne bih ništa od nabrojanoga nazivao uspjehon – DALEKO smo mi od toga.

Najnovija runda je dokaz da smo na dobrome putu, i zasigurno je potvrda investitora da vjeruju u naš projekt nakon što nam svoje povjerenje poklanjaju i farmeri diljem svijeta.

Naš put je bio težak, doista, jer smo se borili sa predrasudama tehnološke zajednice u opravdanost i potrebu za izgradnjom softverskih rješenja u poljoprivredi.

Ipak, evidentno je da softverske tvrtke moraju voditi najnoviju, radikalnu revoluciju u industriji proizvodnje hrane.

Kako si došao do ideje da napraviš Farmeron i pomažeš poljoprivrednicima da vode svoja gazdinstva?

Ideja za Farmeron je stigla tijekom fakultetskih dana, kada sam bio aktivno uključen i u rad očeve farme.

Poteškoće koje je on imao u upravljanju svojim podacima su me nagnale na razmišljanje o softveru koji bi barem djelomično riješio te probleme – a SaaS, odnosno cloud rješenje se pokazalo kao savršen model testiranja i distribucije takvoga proizvoda.

Šta bio preporučio mladim preduzetnicima iz ovog regiona, koji je put do globalnog uspeha sa Balkana?

Mladim poduzetnicima poručujem da nikada ne posustanu i da krenu raditi na novim, uzbudljivim projektima.

Investitori znaju za ovu našu malu SEE regiju – i kapital je dostupan za kvalitetne projekte – a sada nam je potrebno pokrenuti novi val startupa koji će nastaviti dokazivati kako je regija prepuna talenata koji se ravnopravno mogu natjecati na svjetskom tržištu!

Matiji se zahvaljujemo na vremenu koje je izdvojio za nas u danu kada je sigurno prezauzet, te čestitamo njemu i celoj Farmeron ekipi – puno uspeha u narednom periodu!

Matijina fotografija je od Marinshe.