Većina od 150.000 radnika Microsoft-a će moći da radi od kuće i nakon pandemije

Kompanija će platiti kancelarijski materijal koji je potreban za rad od kuće, ali će i adaptirati platu ukoliko radnik odluči da se preseli.

Marko Marković
12/10/2020

Microsoft će dozvoliti svojim zaposlenima da rade od kuće manje od 50 odsto radne nedelje, a menadžeri će imati slobodu da odobre stalan rad van kancelarije, saznaje The Verge iz internog uputstva kompanije koji je dobio.

Većina radnika, zbog pandemije, posao trenutno obavlja na daljinu, a Microsoft planira da im obezbedi veću fleksibilnost kada se otvore kancelarije u SAD. Iz kompanije su još rekli i da početak i završetak radnog vremena više nije standardizovan za većinu ljudi, što dodatno objašnjava njihovu odluku.

Dok će većina od 150.000 radnika moći da iskoristi ponudu softverskog giganta, naglašeno je da postoje pozicije za koje neće postojati ta mogućnost. Tu spadaju poslovi koji zahtevaju pristup hardverskim laboratorijama i data centrima, kao i obučavanja ljudi koja će morati da budu obavljena uživo.

Zaposleni koji odaberu rad od kuće moraće da se odreknu svog stola u kancelariji, pa će raditi iz zajedničkih prostorija ako ikada odluče da posete prostorije firme.

Oni će moći i da se sele u druge gradove, pa čak i druge države, ali će im Microsoft adaptirati platu i benefite u odnosu na svoje platne lestvice koje se razlikuju među geografskim područjima. Kompanija neće plaćati troškove selidbe, ali će pokriti sav kancelarijski materijal koji je potreban zaposlenima da bi mogli da rade na daljinu.

Ova vest pomalo iznenađuje kada se uzme u obzir da je CEO Microsoft-a nedavno izjavio da je rad od kuće „kao da spavate na poslu”.

Kompanija je u martu dozvolila radnicima da rade od kuće, a nakon toga je mogućnost pretvorila u obavezu. Još u julu su najavili da se neće vraćati u kancelarije pre januara 2021, a kompanije poput Facebook-a i Twitter-a već uveliko razmišljaju o tome da rad na daljinu postane stalna mogućnost za radnike. Zakerberg je čak izjavio da će polovina zaposlenih Facebook-a možda početi da radi od kuće u sledećih pet do deset godina.

Marko Marković

Objavio/la članak.

ponedeljak, 12. Oktobar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije