„Kao da spavate na poslu" — CEO Microsofta o radu od kuće

Nedavna izjava prvog čoveka Microsoft-a je odlično uputstvo kako se, ustvari, reklamira novi proizvod.

Marko Marković
08/10/2020

Poslovanje Microsoft-a je doživelo ogroman skok od proglašenja pandemije i masovnog prelaska na rad od kuće, ali je CEO kompanije juče izjavio kako uviđa mane toga što je toliko vremena proveo van kancelarije, piše Bloomberg.

Onlajn sastanci umaraju zaposlene, pa je mnogima teško da naprave prelaz sa poslovnog na privatni život, izjavio je juče CEO Microsoft-a. Po njegovom mišljenju „rad od kuće ponekad stvara osećaj kao da spavate na poslu”.

Otišao je čak dotle da je citirao istraživanja koja su dokazala da je „posle 30 minuta prvog jutarnjeg sastanka preko video linka, zbog koncentracije koja je potrebna za takvu komunikaciju, osoba već umorna”. Dodao je i da je velika razlika u odnosu na rad iz kancelarije to što video-sastanci imaju ulogu prelaznog perioda — rad se dešava pre i posle njih, a ne u toku sastanaka.

Sve ovo je bio uvod u priču o novom proizvodu Microsoft-a koji bi trebalo da reši upravo pomenuti problem. U okviru Microsoft Teams-a, platforme za poslovnu komunikaciju, pojavio se Together Mode, koji učesnike stavlja u virtuelni prostor. Ovaj režim je osmišljen tako da pruži utisak kao da su sve kolege na pozivu okrenute ka korisniku. Moguće je odabrati virtuelne prostore kao što su kancelarija, učionica, čekaonica…

Deonice Microsoft-a su skočile za više od 30 odsto ove godine, najviše zahvaljujući tome što je više firmi počelo da se pretplaćuje na njihove cloud servise i drugi softver koji je baziran na internetu (poput Office 365 paketa) — sve u cilju pomaganja svojim zaposlenima da lakše pređu na rad od kuće.

Marko Marković

Objavio/la članak.

četvrtak, 8. Oktobar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije